Uw selectie
De ijsbaan van Kuijpers.
De ijsbaan op Binderen is al heel oud. In 1873 komt Cornelis Kuijpers met vrouw en kinderen in Helmond wonen. Hij wordt tuinman op het kasteel bij de familie Wesselman. In dit boerengezin groeit Johannes Kuijpers op. Hij trouwt met Anna Catharina Raijmakers. Zij vestigen zich op 2 maart 1894 in de boerderij op Binderen. Vanaf dat jaar zijn de namen Kuijpers en Binderen met elkaar verbonden. En dat is nu al 112 jaar.
Beukeliusstraat in Helmond.
Onderstaande foto toont de Beukeliusstraat in Helmond met op de achtergrond het kerkhof van de Leonarduskerk en de kerk zelf. Rechts op de foto is de toegang naar de Mgr. Noyenstraat. De opname is gemaakt toen de wijk en de kerk nog jong waren, in de jaren 1950.
Brouwhuis
Tiendstraat/Verlengde Tiendstraat.
Op de foto ziet u de Slegersdwarsstraat te Helmond. Door de aanleg van de Kasteeltraverse in de jaren 1960 is de situatie ter plekke zo veranderd, dat het moeilijk is om er zich een voorstelling van te maken.
Familie Hockers-Reuser
Op het adres Veestraat 19 is nu al enkele tientallen jaren opticien Van Maaren gevestigd. Tevoren zat in dat pand de firma Hockers. Moeder en dochters Hockers hadden er een chique modewinkel. Hun zoon, respectievelijk broer was Lau Hockers, die commandant was van de Helmondse brandweer. In de jaren dertig van de twintigste eeuw verhuisde het gezin van de Veestraat naar de Markt, maar de modewinkel bleef in het oude pand.
Archiefschat
In ieder archief zijn ze aanwezig: de archiefschatten. Het kunnen heel mooie kunstwerkjes zijn, maar ook hele ontroerende. Bij een rondleiding zijn die archiefschatten altijd een succesnummer.
Helmond-West
Een zeer oud stukje Helmond is Helmond-West. De Haagstraten komen al voor op de kaart van Van Deventer, die rond 1540 gemaakt is. De oudste parochiekerk van Helmond lag dan ook in deze wijk. Pas in de 15e eeuw is die kerk verplaatst naar de huidige Kerkstraat. En ook het Oude Huys, het Helmondse kasteel dat de voorloper was van het huidige, lag daar in de buurt. Eeuwen lang was er slechts sprake van lintbebouwing langs Steenweg, Kromme Steenweg, Mierloseweg en de 1e, 2e en 3e Haagstraat. Dat veranderde eigenlijk pas echt na de Tweede Wereldoorlog.
Gemeentearchief van Helmond
Tot 1 juli 2007 zat het Gemeentearchief van Helmond aan de Molenstraat. Dat pand, dat zijn leven begon als marechausseekazerne, heeft al een aardige geschiedenis achter de rug. In 1818 was een speciale compagnie van de marechaussee voor Noord-Brabant in het leven geroepen om er de orde te handhaven. Als beweegreden wordt genoemd dat het een provincie was met veel heiden en bossen, waar boosdoeners zich konden schuilhouden, zodat het plegen van misdrijven gemakkelijk was. Van die compagnie werd een brigade in Helmond gestationeerd
ZOEKEN...