Familie Hockers-Reuser
Op het adres Veestraat 19 is nu al enkele tientallen jaren opticien Van Maaren gevestigd. Tevoren zat in dat pand de firma Hockers. Moeder en dochters Hockers hadden er een chique modewinkel. Hun zoon, respectievelijk broer was Lau Hockers, die commandant was van de Helmondse brandweer. In de jaren dertig van de twintigste eeuw verhuisde het gezin van de Veestraat naar de Markt, maar de modewinkel bleef in het oude pand.
We hebben in onze collectie mooie foto’s van het pand, met de dames Hockers voor de deur van de winkel en in de ramen op de bovenverdieping. Maar ook een interieurfoto van de woonkamer. Deze foto laat zien hoe gegoede burgers in de jaren twintig en dertig hun huis inrichtten. De hier afgebeelde foto is echter een familieportret, dat volgens de omschrijving gemaakt zou zijn in 1914. Vader Petrus Fredricus Hubertus Hockers is dan al twee jaar dood. Het gezin Hockers bestaat dan uit moeder en acht kinderen, zes dochters en twee zonen. Op de foto staan zes vrouwen, vier mannen en een kind. Een van de dochters trouwt in 1914 en de tweede in 1915. Een zoon trouwt in 1921. Dit doet vermoeden dat de foto enkele jaren later dan 1914 genomen is, toen uit een van de huwelijken van de dochters al een kind was geboren, maar vóór de zoon trouwt.
De familie Hockers is een echte Helmondse familie, hoewel Petrus Fredricus na zijn huwelijk enkele jaren in Bakel heeft gewoond en de drie oudste kinderen ook in dat dorp geboren zijn. De oudste Hockers in ons internetzoeksysteem is Petrus Hockers die in 1689 met zijn vrouw Wilhelma Godefridus Daems een zoon laat dopen die de naam Laurentius krijgt. Deze Laurens trouwt in 1715 met Catharina Adam François. Samen krijgen zij in 1723 een zoon die naar zijn opa Petrus genoemd wordt. Deze Petrus trouwt met Margrita van Geldrop en in 1762 wordt hun zoon Johannes geboren. Die trouwt in 1798 met de uit Beek en Donk afkomstige, maar in Helmond wonende Willemina van Hout. Vanaf deze Johannes zijn ook de beroepen terug te vinden. Het beroep van Johannes is leerlooier. In 1804 wordt hun zoon Petrus geboren, die net als zijn vader leerlooier is. Later is zijn leven kiest hij voor een ander beroep en wordt bakker. Deze Petrus trouwt met Johanna Catharina Swinkels. En zij worden de ouders van Petrus Fredricus Hubertus Hockers. Hij wordt in 1839 geboren. In 1875 trouwt hij met de dan nog slechts 19 jaar oude Cornelia Allegonda Reuser. Zijn beroep is huisschilder. Dat beroep oefent hij zijn hele leven uit. Het zijn zijn vrouw en dochters die de modezaak in de Veestraat beginnen, kort voor of kort na het overlijden van hun vader. Tevoren woonde het gezin op de Wal en in de Kerkstraat, Ameidestraat en Molenstraat.
Na publicatie van bovenstaand verhaal kwam een leuke reactie binnen van een zoon van de oudste Hockers op de foto. De heer Hockers is nu stamhouder van het geslacht. Na een jarenlang verblijf in het buitenland keerde hij terug in Helmond. Hij wist veel aanvullingen te geven op de foto. Het familieportret is gemaakt in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Een van de zussen Hockers staat niet op de foto. Zij was toen al getrouwd en woonde met haar man in het toenmalige Nederlands-Indië. Het kindje dat op de foto staat is geen familielid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren in Nederland veel Belgische vluchtelingen ondergebracht. De familie Hockers had ook een Belgisch gezin in huis, bestaande uit vader, moeder en kind. De moeder staat schuin achter het jongetje. Zij heeft een lang kralensnoer om. De vader staat helemaal rechts achteraan. Het is leuk om deze aanvulling te kunnen geven, omdat er zoveel Belgische vluchtelingen waren, maar daarvan heel weinig terug is te vinden. Zij hadden een tijdelijke verblijfstatus en werden niet ingeschreven in het bevolkingsregister. Daardoor zijn ze slecht te traceren. De vader van de heer Hockers, die verdere inlichtingen heeft verstrekt, staat derde van links naast de Belgische mevrouw. Zij wordt aan de andere kant geflankeerd door Lau Hockers, de brandweerman.Bron: Regionaal Historisch Informatiecentrum Eindhoven.