Uw selectie
Mooie dagen voor het stille volk van de hei
Heel Brouwhuis stond eind mei 1930 in het teken van feestelijkheden die op kerkelijk gebied plaatsvonden. Tegen de avond van vrijdag 30 mei begon het druk te worden op de Deurneseweg. De fanfare “Musis Sacrum” uit Bakel, de schut en de rijvereniging stonden ongeduldig te wachten.
Helmond aan het werk
In de geschiedenis van Helmond speelt de industrialisatie een grote rol. De herinnering aan het industriële verleden van Helmond wordt levend gehouden door de Stichting Industrieel Erfgoed Helmond (SIEH), die in een eigen ruimte aan de Kanaaldijk regelmatig tentoonstellingen houdt.
Brand!
In een van zijn boeken beschrijft Jean Coenen de grote brand in Leende van 1922.
Koning der instrumenten
Jaarlijks wordt in september de Nationale orgeldag gehouden, een dag gewijd aan het kerkorgel, de koning der instrumenten. Reden te over om eens aandacht te besteden aan het Robustelly orgel in de Sint Lambertuskerk van Helmond.
Utiliteitswagens 4: spuitwagens van de brandweer
In de middeleeuwen was iedere dorps- of stadsgemeenschap bang voor brand. Vaak waren de huizen van hout en gedekt met stro. Een brand in een van de huizen, leidde vaak tot verwoesting van een flink aantal woningen en soms van een hele stad. Er waren dan ook veel bepalingen om brand te voorkomen, zoals strikte veiligheidsmaatregelen voor bakkersovens.
Middelares aller Genaden
In 1926 werd een actiecomité opgericht om een kerk in Brouwhuis te realiseren. De kern van Brouwhuis behoorde tot het gebied van de gemeente Bakel en Milheeze en kerkelijk viel men onder de parochie Bakel. Dat betekende dat men voor de sacramenten naar Bakel moest. Dopen, trouwen en begraven moesten daar geschieden.
De gehelmde kat
Helmond had al van oudsher iets met katten, of was het eerder tegen katten? Het negatieve imago dat Helmond eens had is intussen al aardig veranderd. Toch blijven Helmonders in de omliggende dorpen als kattenmeppers of kattendonders bekend. Waarom dat zo is blijft onduidelijk.
ZOEKEN...