Van fabrikantenvilla naar hotel

Hotel Westende in Helmond. Fotograaf Jos Pé.

In een andere bijdrage hebt u kunnen lezen dat Henricus Cornelis Bogaers de villa Westende in 1874 kocht van de erven van advocaat en kantonrechter Joannes Baptista Bots.

Het huis schijnt toch niet helemaal te hebben voldaan, want volgens de kadastrale gegevens heeft er in het dienstjaar 1880 een herbouw plaatsgevonden. Dat betekent dat het huidige Westende een of twee jaar eerder is gebouwd als fabrikantenvilla voor de familie Bogaers. Met dat nieuwe huis is mogelijk ook de nieuwe naam Westende ontstaan. Henricus Cornelis Bogaers overlijdt op Westende op 30 december 1907 in de leeftijd van 93 jaar. Er vindt een verdeling plaats waarbij de zonen Petrus Maria Cornelis en Josephus Maria Franciscus ieder voor de helft eigenaren worden. Later wordt Petrus Maria Cornelis Bogaers de enige eigenaar. Hij huwt met de uit Tilburg afkomstige Seraphina Clementina Maria Pollet. Na zijn overlijden in 1923 vererfd het huis op zijn kinderen die in 1927 de erfenis verdelen. Anna Maria Cornelia Bogaers, die in 1909 gehuwd was met Joseph Jean Marie van der Weijden krijgt daarbij Westende. Daarmee komt het huis van een familie van textielfabrikanten na meer dan 120 jaar in handen van een fabrikant van schroefbouten en draadnagels.

Joseph van der Weijden was een zoon van Jean Baptist Clément van der Weijden die in 1876 bij de draadnagelfabriek van de gebroeders Everts in dienst kwam. In 1891 wordt van der Weijden vennoot in het bedrijf en zo ontstaat de firma Everts en van der Weijden, die rond 1900 een grote bloei doormaakt. De fabricage van schroefbouten, moeren en andere bevestigingsmiddelen nam een steeds belangrijkere plaats in. Het bedrijf was gevestigd tussen de Binnen Parallelweg en de Weg op den Heuvel, waar nu het stadskantoor staat. Westende werd op 22 september 1944 zwaar beschadigd door het opblazen van de Veestraatbrug door de Duitsers. De familie Van der Weijden keerde er niet terug. De villa werd verkocht aan Alphonsus Cornelis Antonius van den Dries, die het liet verbouwen tot hotel. Er werden kosten noch moeite gespaard aan de bouw en de inrichting. Onder grote belangstelling vond op 13 augustus 1948 de opening plaats. De verbouwing door architect Stevens kon bijzonder geslaagd genoemd worden. In een nieuw aangebouwd gedeelte werd een café-restaurant met zeer gedistingeerde inrichting gerealiseerd. Ook de tuinaanleg met terras werd bijzonder genoemd. De kapconstructie met het steile mansardedak werd zo veranderd dat het leek of er een extra verdieping was toegevoegd. Nieuw waren de bekroonde schoorstenen boven op het dak.

In de periode dat Westende werd uitgebaat door de familie Nieland vonden er diverse verandering plaats. Omdat de capaciteit in het oude gedeelte niet zo groot was kwam er in 1976 een uitbreiding. De in 1948 gemaakte aanbouw werd verhoogd met twee bouwlagen om meer kamers te kunnen realiseren en in 1978 werd de oudbouw nog helemaal gerenoveerd. In 1984 werd voor de zijvleugel een nieuwe ronde eetzaal aangelegd. Inmiddels is Westende aangesloten bij de Golden Tulip-keten en wordt er wwer gebouwd; de eerste fase van een ambitieuze verbouwing is inmiddels achter de rug. Langs de Kasteel Traverse is een 28 meter hoge vleugel gerealiseerd die aan de Steenwegzijde een opvallend lifttorentje heeft dat lijkt geïnspireerd op de schoorstenen van de villa. Met deze verbouwing is het aantal kamers met 44 uitgebreid naar 72. Een volgende bouwfase moet dat aantal nog verhogen naar 100. Die tweede fase is gepland op de plaats waar eerst de panden Steenweg 3 en 5 stonden.

Op de foto zien we Westende als hotel; op de oude zolderverdiepening zijn kamers gemaakt en er is vleugel aangebouwd waarin het café-restaurant gedeelte werd gevestigd.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
gezin Peter Strijbosch
De Ameidestraat vóór de verbreding
images/hourglass.png

ZOEKEN...