Uw selectie
Raiffeisenstraat, Tramstraat, Dommelstraat: verhuizen naar de eeuwigheid
Begraven worden rond de kerk of buiten de stad was twee eeuwen geleden een hot item. Lodewijk Napoleon verbood in 1808 het begraven rondom de kerk en dus moest Eindhoven op zoek naar een nieuw kerkhof. Bovendien hadden enkele omwonenden geklaagd over ‘kwade luchten’. Dit nieuwe kerkhof kwam uiteindelijk aan de Vestdijk te liggen ter hoogte van de Raiffeisenstraat. In deze aflevering staan de Raiffeisenstraat, Dommelstraat en de Tramstraat centraal.
Willemstraat en Wilhelminaplein: een omgeving met koninklijke allure
De Willemstraat en het Wilhelminaplein worden omringd door vele straten vernoemd naar leden van het koningshuis uit een ver, maar ook recent verleden. Eind 18e, begin 19e eeuw was een straatnaam geen vanzelfsprekendheid. Een straat had soms geen naam of in het andere geval zelfs twee of drie namen. De naam “Willemstraat” wordt in 1884 officieel en is de eerste door de gemeenteraad vastgestelde straatnaam van Eindhoven.
Elkaar kruisende verbindingswegen
Makkelijk van A naar B komen. Dat is vaak de reden voor de aanleg van een verbindingsweg. De Nieuwstraat en de Hermanus Boexstraat zijn daar een voorbeeld van. De aanleg van de Nieuwstraat kwam voort uit de behoefte zich sneller van het station naar de Markt te verplaatsen, de Hermanus Boexstraat verbond de Markt aan het 18-Septemberplein. In dit artikel maken we een kruis over de lijn Nieuwstraat, Marktstraat en Vrijstraat en de lijn Hermanus Boexstraat, Markt en Jan van Lieshoutstraat.
Gebied Oirschot
Het gebied van de toenmalige gemeente Oirschot viel samen met dat van de voormalige heerlijkheid, gelegen in het Kwartier van Kempenland.
Wapen Oirschot
Naam Oirschot
Wapen Son en Breugel
16 juli 1817: “[Zijnde] van lazuur, beladen met een zon van goud.”
ZOEKEN...