Uw selectie
De Aalsterweg: handelsroute bezaaid met pleisterplaatsen
In het artikel over de Parklaan bleek dat voetbalvereniging Eindhoven in 1925 plaats moest maken voor woningbouw in de Villaparkwijk. De vereniging kwam terecht op het gemeentelijk sportpark aan de Aalsterweg. Deze weg nemen we deze keer nader onder de loep.
Keizersgracht, Grote Berg, Kleine Berg: aan de Eindhovense grachten
In de vorige editie van Eindhoven Business zagen we dat notaris Fens aan de Aalsterweg zijn buitenverblijf genaamd Kortonjo had. Hij verbleef daar om de drukte van de stad te ontvluchten. We vinden zijn hoofdverblijf, villa Fens, aan de Keizersgracht. Daar gaan we dit keer naar toe en maken een rondje via de Grote en Kleine Berg.
Willemstraat en Wilhelminaplein: een omgeving met koninklijke allure
De Willemstraat en het Wilhelminaplein worden omringd door vele straten vernoemd naar leden van het koningshuis uit een ver, maar ook recent verleden. Eind 18e, begin 19e eeuw was een straatnaam geen vanzelfsprekendheid. Een straat had soms geen naam of in het andere geval zelfs twee of drie namen. De naam “Willemstraat” wordt in 1884 officieel en is de eerste door de gemeenteraad vastgestelde straatnaam van Eindhoven.
Het bruggetje tussen de Paradijslaan en Elzentlaan
De Paradijslaan en de Elzentlaan liggen in het verlengde van elkaar, maar hebben een verschillend karakter. De Elzentlaan met zijn vele villa’s dateert uit begin jaren ’20 van de vorige eeuw, de Paradijslaan met zijn gevarieerde bebouwing is van oorsprong veel ouder. Een bruggetje tussen de twee straten is er zowel letterlijk als figuurlijk. Het letterlijke bruggetje spreekt voor zich, het figuurlijke is Architectenbureau De Bever. De grondlegger van dit bureau, Louis Kooken, en zijn opvolgers ontwierpen voor beide lanen een aantal woningen. Het bureau zelf is sinds 1935 gevestigd aan de Paradijslaan, tegenover het landgoed waaraan de laan haar naam te danken heeft.
Geldropseweg: winkelstraat wordt winkellaan
Enige jaren geleden stond er heel wat te gebeuren op de Geldropseweg. De uitvalsweg naar Geldrop zou aan de kant van het centrum een metamorfose ondergaan. De winkelstraat zou een plein krijgen,met bomen en veel groen. Een sfeervolle winkellaan zou het resultaat moeten zijn.
Gebied Oirschot
Het gebied van de toenmalige gemeente Oirschot viel samen met dat van de voormalige heerlijkheid, gelegen in het Kwartier van Kempenland.
ZOEKEN...