Uw selectie
Terug naar toen; annexatie (deel 2)
Precies een eeuw geleden werd in Eindhoven en omliggende dorpen gedelibereerd over de aanstaande en onvermijdelijke gemeentelijke herindeling. Het was iedereen inmiddels wel duidelijk dat de sterke groei van de industrie en bevolking bestuurlijk ingrijpen nodig maakte.
Terug naar toen: annexatie (deel 1)
Een poosje geleden deed Eindhovens nieuwe burgervader het nodige stof opwaaien. Hij had de woorden gemeentelijke herindeling in de mond genomen. In de ommelanden reageerde men als door een wesp gestoken.
Terug naar toen: televisie?
Terug naar toen: televisie? De smartphone, de laptop, de tablet, de computer en o ja, ook nog de televisie. Een groot deel van de dag zitten we wel op een of ander scherm of schermpje te kijken. Om de actualiteit te volgen, want we willen niks missen van wat er om ons heen gebeurt. Of dat nu een finale van een wielerkoers is, de exit-poll van de Tweede Kamerverkiezingen of een filmpje van de eerste stapjes van een (klein)kind. We kunnen ons een leven zonder beeldscherm eigenlijk niet meer voorstellen.
Terug naar toen: De paden op met het Philips-De Jongh Ontspanningsfonds
Het bevorderen der geestelijke en lichamelijke ontspanning van de personeelsleden der N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken en hunne gezinnen. Dat was het ultieme doel van het Philips-De Jongh Ontspanningsfonds dat op 21 maart 1921 door Anton Philips en zijn echtgenote Anna werd opgericht. Het echtpaar Philips stortte vervolgens honderdduizend gulden in de pot van het fonds. Het jaar daarvoor hadden ze de Eindhovenaren al een stuk bosgrond cadeau gedaan dat werd ingericht als openbaar park, het Philips-De Jongh Wandelpark.
In Oirschot is het goed zitten
Wandelend door het pittoreske historische centrum van Oirschot, is het nog nauwelijks voor te stellen, dat in een nog niet eens zo ver verleden, volop ambachtelijke en industriële activiteit was in het dorp.
Terug naar toen: Notaris Fens
Veel Eindhovenaren zullen de naam Fens kennen, van het Fensterrein, de parkeerplaats aan de Keizersgracht. Tot in 1968 stond op dit terrein een stadsvilla gebouwd in opdracht van het echtpaar Fens-van Moll in 1887.
Terug naar toen: Genderdal
Genderdal, het dal van het riviertje de Gender. Wie zijn of haar fantasie de vrije loop laat denkt dan aan rustig kabbelend water, met riet begroeide oevers, broedende korhoentjes en een loerende reiger. In de grazige weide geel van de boterbloemen en margrietjes zoemen de bijen en liggen de koeien tevreden te herkauwen. Denk er nu nog een lichtvoetig vioolspel bij, van Vivaldi bijvoorbeeld, en de idylle is compleet.
ZOEKEN...