Terug naar toen: De paden op met het Philips-De Jongh Ontspanningsfonds
Het bevorderen der geestelijke en lichamelijke ontspanning van de personeelsleden der N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken en hunne gezinnen. Dat was het ultieme doel van het Philips-De Jongh Ontspanningsfonds dat op 21 maart 1921 door Anton Philips en zijn echtgenote Anna werd opgericht. Het echtpaar Philips stortte vervolgens honderdduizend gulden in de pot van het fonds. Het jaar daarvoor hadden ze de Eindhovenaren al een stuk bosgrond cadeau gedaan dat werd ingericht als openbaar park, het Philips-De Jongh Wandelpark.
Het personeelsbestand van de N.V. was inmiddels enorm gegroeid. Omdat het onmogelijk bleek om voldoende personeel in de omgeving te vinden werd ook over de grens geworven; Glasblazers in Oostenrijk, België en Tsjechië en instrumentmakers in Duitsland.
Voor al deze mensen moest er wel enige vorm van vermaak en ontspanning in de buurt zijn. Tot de komst van dit fonds was dit er nauwelijks. Maar dat veranderde nu! Het fonds organiseerde en bekostigde wandel- en fietstochten, kienavonden, spellenmiddagen op het terrein van de Philips Sportvereniging, muzikaal omlijst door de Philips Harmonie, en uitstapjes met de trein. Tijdens de fabrieksvakantie in de zomer werden dagtochten gemaakt naar onder meer Luik en Hoek van Holland.
Een ander en later initiatief van het fonds was de oprichting van het Philips kampeercentrum in Someren eind jaren 1940. Het park was uitgerust met vakantiehuisjes die waren voorzien van allerlei luxe gemakken. Als je er liever alleen op uit ging dan kon dat ook en wel aan de hand van het door het fonds uitgegeven boekje ‘De paden op!’ met daarin diverse fiets-, wandel- en buswandeltochten in de omgeving van Eindhoven. De paden op, doet u dat vooral ook. De lente begint!