Uw selectie
Alcazar
In 1919 vroeg Frans Tersteeg, die een café met danszaal exploiteerde aan de Noord-Koninginnewal 62 in Helmond, een vergunning aan om zijn zaak te mogen ombouwen tot bioscoop. Op 17 oktober van datzelfde jaar opende de zaal onder de naam Alcazar zijn deuren. Daarmee is uiteraard de vraag naar de naam van de straat al beantwoord. Tot de bouw van de Ameideflat liep de Noord-Koninginnewal verder door dan nu het geval is. Nu houdt die straat op bij de Ameidewal, maar vroeger liep hij tot aan de Zuiderstraat om dan over te gaan in Binderseind.
Helmondse koopmansgeest
De markt is bij uitstek het zinnebeeld van de koopmansgeest die Helmond in het verleden uitstraalde. Het recht om markten te houden verzekerde een stad van een toestroom van handelslieden van buiten de stad die hun koopwaar kwamen aanbieden. Op de markt hoorden de Helmonders de nieuwtjes van buiten de stad en maakten ze kennis met andere culturen. Dat die markt voor Helmond belangrijk was bewijst een prachtige oorkonde van keizer Karel V in 1538. Hierin gaf hij de Helmonders toestemming om de weekmarkt van dinsdag naar zaterdag te verplaatsen. Op zaterdag had Helmond als enige plaats in de omgeving het recht op de markt. Zo had de stad geen concurrentie te vrezen van andere plaatsen.
Mortierorgel in café De Haag
De kermis is anno 2006 een van de vele feesten in een jaar. Vroeger was dat heel anders. De kermisweek was tot de jaren 1930 de enige vrije week die de arbeiders kenden. Om kermis te kunnen vieren werd lange tijd gespaard. Dat geld werd niet alleen op de kermis uitgegeven, maar ook in café’s en danstenten.
Hotel Van Will / Helmondsche Bank
Op de hoek van Kanaaldijk en Steenweg in Helmond was heel lang hotel Van Will gevestigd. Al bij de volkstelling van 1829 heeft Egidius van Will een herberg op deze plaats. Zijn nazaten zetten het bedrijf voort tot ongeveer 1920.
Paterslaan (3)
Naast de directeurswoning van de Helmondse Rijks-HBS, op nummer 44, bevond zich de winkel van de familie Van Tongerloo-Keijsers. Het is onmogelijk te lezen wat op de ingemetselde steen naast de deur staat. Wel zijn allerlei verdwenen sigarettenmerken in de etalage terug vinden. De reclameplaat van Hunter en pakjes Lucky Strike, Lex 25 en Roxy.
Paterslaan (2)
Onderstaande foto toont de directeurswoning van de Rijks HBS in Helmond. De voordeur van het fraaie huis ligt aan de kant van het schoolplein, maar is te bereiken via een apart poortje aan de Paterslaan. Het adres is dan ook Paterslaan 46. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Tot de tweede helft van de jaren twintig van de twintigste eeuw had het huis hetzelfde adres als de school, namelijk Molenstraat 193. Bij onderzoek in het kadaster naar de geschiedenis van het huis levert dat een moeilijkheid op. Ook voor het kadaster vormen de school en de bijgebouwen één geheel. De omschrijving luidt H.B. School, gymnastieklokaal bergplaats, erf, tuin. Een woning wordt helemaal niet vermeld. En dat terwijl er twee woningen op het terrein stonden. Zowel de conciërge als de directeur woonden bij de school.
Paterslaan (1)
Eén van de verdwenen straatbeelden van Helmond is de Paterslaan. De straat bestaat weliswaar nog, maar loopt nu heel anders dan vroeger. De oude Paterslaan heeft moeten wijken voor de Kasteeltraverse. De oude Paterslaan vormde een rechte verbinding tussen de Molenstraat en de Smalstraat. Gezien vanaf de Molenstraat liep de laan door tussen de Rijks-HBS en het Capucijnenklooster. Nu is daar het schoolplein van de Gemeenschap van Scholen Jan van Brabant.
Het zangkoor van de heer Vogels
In 2002 kwam de heer Vogels naar het archief in Helmond met onderstaande foto. Op de foto is zijn vader te zien; hij staat rechts van de broeder. Johannes Josephus Vogels werd in Helmond geboren op 18 maart 1893. Op de foto lijkt hij ongeveer 15 jaar oud. De foto zou dan dateren uit omstreeks 1908. Uit de drie jongens met een instrument blijkt dat het om een muziekgezelschap gaat. Het ziet er naar uit dat de rechtse jongen met de viool weinig meer zal spelen. Het lijkt alsof er een snaar is gesprongen. Ondanks de muziekinstrumenten vormt het gezelschap echter geen orkest. Daarvoor zijn er te weinig instrumenten. Vermoedelijk gaat het hier dan ook om een koor.
ZOEKEN...