Paterslaan (1)
Eén van de verdwenen straatbeelden van Helmond is de Paterslaan. De straat bestaat weliswaar nog, maar loopt nu heel anders dan vroeger. De oude Paterslaan heeft moeten wijken voor de Kasteeltraverse. De oude Paterslaan vormde een rechte verbinding tussen de Molenstraat en de Smalstraat. Gezien vanaf de Molenstraat liep de laan door tussen de Rijks-HBS en het Capucijnenklooster. Nu is daar het schoolplein van de Gemeenschap van Scholen Jan van Brabant.
Toen de gemeente panden moest verwerven om de aanleg van de Kasteeltraverse mogelijk te maken zijn in opdracht van de dienst Publieke Werken door Fotoatelier Prinses vele foto’s gemaakt van panden die voor aankoop door de gemeente in aanmerking kwamen. Deze foto’s zijn met beschrijving van de panden en eventuele taxatierapporten bij het archief gedeponeerd. In het geval van de Paterslaan gaat het om een tweede deel van de aanleg van de Traverse: het stuk tussen tussen Zuid-Koninginnewal en Deurneseweg. Deze foto’s maken het mogelijk veel verdwenen straatbeelden te reconstrueren.
De foto toont de toegang tot de Paterslaan in de Molenstraat. Rechts is de kerk te zien van het Capucijnenklooster die destijds gebruikt werd voor de openbare eredienst gebruikt en tegenwoordig in gebruik is als aula van de Jan van Brabant. Het straatje ontleende zijn naam uiteraard aan dit klooster. De paters Capucijnen vestigden zich in 1894 in Helmond. In 1909 kreeg de straat officieel zijn naam, maar vaak had zo’n straat in de volksmond al lang een naam, voordat de gemeente de straatnaam toekende.
De tuin die bij het klooster hoorde vormde bijna de gehele rechterwand van de Paterslaan. Helemaal aan het eind aan de kant van de Smalstraat stonden enkele huizen. Op de foto is te zien dat er een kale muur was die de afscheiding vormde met de tuin. Verderop staat tegen de muur nog een gebouwtje dat ook onderdeel was van het klooster. Daarna volgde nog een stuk muur ter afscheiding. Aan de linkerzijde van de straat stonden wel een flink aantal huizen. Het hek op de hoek hoorde bij de Rijks-HBS. Ook het grote huis waarvan een deel te zien is hoorde er bij. Dat was de woning van de directeur. Van de twee bomen die bij de school staan is er nu nog een aanwezig. Om de stam is een bank getimmerd, zodat leerlingen in de schaduw kunnen zitten.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.