Uw selectie
De eerste watertoren
Deze foto dateert uit de winter van 1898/ 1899. De opname toont de watertoren op het moment dat het hoogste punt is bereikt. Twee mannen met hoed, en vijf met pet, staan helemaal boven op het gevaarte. Zouden ze met de bouwlift naar boven zijn gegaan? Rechts op de foto staat onder aan de basis van de lift een man. Dat zal degene zijn die de lift bedient. Op eenderde van de hoogte van de toren staan drie mannen te poseren op de liftvloer. Het lijkt schier onmogelijk voor de lift om helemaal tot boven te komen, gezien de dichte vloer boven aan de liftstelling. Op die dichte vloer staat een ladder. Net als midden voor het bredere bovenstuk van de watertoren. Vermoedelijk heeft men via de ladders het bovenste stuk van de toren moeten beklimmen.
Annexatie
Op 1 januari 1968 werd het Helmondse grondgebied fors uitgebreid door annexatie van grond van de gemeenten Aarle-Rixtel, Bakel, Deurne, Mierlo, Someren en Stiphout. Het argument voor die annexatie was dat de stad dusdanig gegroeid was dat uitbreiding op het eigen grondgebied niet meer mogelijk was. De wens tot annexatie was niet iets dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw zo maar opkwam.
Vossenberg krijgt vorm
De stadsvernieuwings in de Helmondse Binnenstad behelsde naast renovatie, ook een grootschalige kaalslag. Sloop vond onder meer plaats in de Wezelstraat. Inmiddels bestaat deze straat geheel uit nieuwbouw. Precies 80 jaar geleden had de straat eenzelfde aanblik. Splinternieuwe huizen werden in oktober 1924 betrokken door de nieuwe bewoners. Deze kijk vanaf de Bakelse Dijk in de Wezelstraat laat een paar bouwvakkers zien die de laatste hand leggen aan de schuur en de muur in de ronding van de straat.
Huurkoop is duurkoop …
Wie aan volkshuisvesting denkt, denkt niet snel aan koopwoningen. Althans, zo is het lang geweest. De laatste jaren hebben dit beeld danig op kop gezet. Allerlei woningcoöperaties, ook in Helmond, hebben het huizenbezit te gelde gemaakt, tot hun eigen genoegen en dat van de nieuwe eigenaar. Nu de woningmarkt wat tegen zit en de smalle beurs weer gewoon smal blijkt te zijn in de ogen van de hypotheekverstrekkers, komen er nieuwe constructies op tafel zoals het leasen van een woning. Hoewel, wat heet nieuw?
Badhuis De Hoop een schadepost?
Vanaf 21 december 1929 exploiteert RK Woningbouwvereniging De Hoop een badhuis aan de Pastoor van Leeuwenstraat (toen nog Tolpostweg) in Helmond. Een onderneming die vanaf het begin verliesgevend is. Dit gegeven noopt Paul Kuypers in zijn boek over de eerste 40 jaren van de woningbouwvereniging (1917-1957) tot de vraag of het badhuis een schadepost, ja zelfs een misgreep is.
“uyt den dreck” getrokken
Hij werd 550 jaar geleden geboren, de enige Nederlandse paus, die onder de naam Adrianus VI kort in Rome resideerde. Adrianus Floriszoon Boeijens werd op 2 maart 1459 in Utrecht geboren.
ZOEKEN...