Uw selectie
Terug naar toen: speciale fietsroutes voor Philipsmedewerkers
1949: Eindhoven bruist van de activiteit. De oorlog is al even achter de rug maar Eindhoven is nog druk met het herstellen van de geleden schade.
Terug naar toen: beren op de weg
Met een berenkuil werden vroeger beren gevangen. De dieren werden er ook in vastgehouden. Zo’n kuil deed ook vaak dienst als arena, bijvoorbeeld voor gevechten tussen hond en beer.
Terug naar toen: jaarverslag (1)
Het einde van het jaar nadert. Het is inmiddels een traditie om dan terug te kijken op het recente verleden met jaaroverzichten en allerhande lijsten zoals de Top 2000 op Radio 2.
Terug naar toen: een beschrijving van Eindhoven, deel 2
Vorige keer gingen we ruim twee eeuwen terug in de tijd naar het Eindhoven gezien en beleefd door dominee Stephanus Hanewinckel. Klooster Ten Hage noch het rumoerig gezelschap in het Coffiehuis bevielen hem.
Helmcacao.
Deze kloeke dames waren gespecialiseerd in het vervaardigen van dessertchocolade, suikerwerken en extra fijne fondant.
Terug naar toen: een beschrijving van Eindhoven, deel 1
Dominee Stephanus Hanewinckel (1766-1856) was behalve predikant in diverse Hervormde Gemeenten ook schrijver. Zijn bekendste werk is ‘Reizen door de Meierij van ’s-Hertogenbosch in de jaren 1798-1799'. Hij beschrijft de door hem bezochte plaatsen en probeert de couleur locale alsook de inwoner te typeren.
Terug naar toen: Cyclotron
Precies vijftig jaar geleden, 29 november 1966 dus, terwijl de elementen hevig te keer gingen in de gedaante van een vliegende sneeuwstorm verrichte niemand minder dan Frits Philips, president van de NV Philips Gloeilampenfabrieken in aanwezigheid van rector magnificus van de Technische Hogeschool prof. Dr. Kees Posthumus een belangrijke daad.
Het St. Antoniusgasthuis
In 1839 begon de nog jonge kloosterorde van de Zusters van Liefde van Tilburg op de Markt met het geven van katholiek onderwijs aan de Helmondse meisjes. Behalve met het onderwijs, hielden de zusters zich ook bezig met de zorg voor wezen en bejaarden. In 1901 wordt voor de bejaarden een apart gebouw neergezet in de Molenstraat. Onder de Helmondse burgerij werd geld ingezameld om het nieuwe gasthuis te kunnen bouwen naar en ontwerp van architect Jan Willem van der Putten. Op 26 juli 1902 werd het nieuwe gebouw geopend. Het kreeg de naam van St. Antoniusgasthuis, naar Antonius van Padua, een volgeling van St. Franciscus uit de dertiende eeuw.
ZOEKEN...