Uw selectie
Terug naar toen; En toen vertrokken de klokken (klokken, deel 1)
Volgens de katholieke traditie gaan de kerkklokken na de heilige mis op Witte Donderdag naar Rome om daar de paaseieren op te halen die op eerste Paasdag in grote getale worden gezocht en verorberd. Tijdens het paasfeest in april 1949 vierde Eindhoven ook de terugkeer van de klokken al kwamen deze niet terug van Rome…
Terug naar toen: annexatie (deel 1)
Een poosje geleden deed Eindhovens nieuwe burgervader het nodige stof opwaaien. Hij had de woorden gemeentelijke herindeling in de mond genomen. In de ommelanden reageerde men als door een wesp gestoken.
In Oirschot is het goed zitten
Wandelend door het pittoreske historische centrum van Oirschot, is het nog nauwelijks voor te stellen, dat in een nog niet eens zo ver verleden, volop ambachtelijke en industriële activiteit was in het dorp.
Terug naar toen: verkiezingen
VVD grote winnaar, forse winst voor PvdA, vernietigend verlies voor D’66…. Dit zou zomaar de uitslag kunnen zijn van de aanstaande landelijke verkiezingen, of van een van de vele peilingen waarmee we nu om de oren worden geslagen.
Terug naar toen: De LUMA-galerij
Het gaat niet goed met de Piazza. De door de Italiaanse architect Fuksas bedachte overkapping heeft kennelijk niet kunnen zorgen voor een prettige winkelsfeer. Het winkelend publiek mijdt de Piazza namelijk steeds vaker. En daarom gaan ze nu iets met hekken en rolluiken doen, schijnt.
‘Wat staat daer?’ twee keer op het erepodium van de Geschiedenis Online Prijs
‘Wat staat daer?’, de online oefentool om spelenderwijs oude handschriften te leren lezen, heeft maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept voor de Geschiedenis Online Prijs 2017. De winnaars van deze tweejaarlijkse prijs voor de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app werden gisteren bekend gemaakt door de jury, voorgezeten door historicus Ad van Liempt, tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Terug naar toen: Notaris Fens
Veel Eindhovenaren zullen de naam Fens kennen, van het Fensterrein, de parkeerplaats aan de Keizersgracht. Tot in 1968 stond op dit terrein een stadsvilla gebouwd in opdracht van het echtpaar Fens-van Moll in 1887.
Terug naar toen: Genderdal
Genderdal, het dal van het riviertje de Gender. Wie zijn of haar fantasie de vrije loop laat denkt dan aan rustig kabbelend water, met riet begroeide oevers, broedende korhoentjes en een loerende reiger. In de grazige weide geel van de boterbloemen en margrietjes zoemen de bijen en liggen de koeien tevreden te herkauwen. Denk er nu nog een lichtvoetig vioolspel bij, van Vivaldi bijvoorbeeld, en de idylle is compleet.
ZOEKEN...