Waterplant
Tussen 1909 en 1924 was Alphonse Emile Albers burgemeester van Aarle-Rixtel. De in 1878 in Londen geboren Albers trouwde met Petronella Maria Johanna Pistorius, telg uit de rijke Helmondse textielfamilie en dochter van wethouder Pistorius. Bij koninklijk besluit werd hem in 1915 toegestaan de naam Pistorius aan zijn eigen achternaam toe te voegen. In 1910 verhuisde hij met zijn vrouw vanuit Helmond naar Aarle-Rixtel. Hij ging er wonen in villa Mimosa, de villa die nu bekend is als Lohengrin in de Dorpsstraat.
In 1903 vroeg Bernard Fros een bouwvergunning aan voor de bouw van deze villa op perceel sectie C 878 genaamd het Kampke. Erg lang heeft Fros niet in het huis gewoond. Als Alphonse Emile Albers het in 1910 koopt laat hij de villa vergroten. Ook koopt hij van het armbestuur het perceel bouwland dat naast zijn villa ligt en bouwt er een paardenstal met koetshuis. In 1912 laat Albers achter de villa een plantenkas bouwen, een jaar later gevolgd door een tuinmanswoning. In 1918 wordt nog een schuur bijgebouwd. Bij het vertrek van Albers Pistorius naar Nijmegen wordt de grond in twee stukken verkocht. Het stuk met villa Mimosa wordt verkocht aan Gerardus Jacobus Hubertus Hendriks, eigenaar van Drukkerij Helmond. Vanaf het begin van de jaren veertig is die uitgeverij eigenaar van het pand. In dienstjaar 1956 van het kadaster wordt de villa verkocht aan Cornelis Franciscus Leonardus Marie van den Boezem, een cuisinierpatissier uit Eindhoven. De villa krijgt dan de naam Lohengrin.
Het perceel naast de villa, dat waar de paardenstal en het koetshuis op staan, wordt door Albers Pistorius verkocht aan de nieuwe burgemeester van Aarle-Rixtel Jan Phaf. Die bouwt er een nieuwe villa op, die in dienstjaar 1930 verkocht wordt aan de dames Anna Maria, Martina en Wilhelmina Van de Kerkhoff uit Tongelre. Het dienstjaar geeft het jaar aan waarin de gegevens door het kadaster in hun administratie verwerkt zijn. De daadwerkelijke bouw, verbouw of verkoop ligt vaak een of twee jaar eerder. In dienstjaar 1957 wordt Gerard Marie Joseph Raijmakers, zenuwarts uit Helmond, eigenaar. De villa die door Phaf gebouwd wordt heet Villa Maria. Die naam kreeg de villa niet direct bij de bouw, maar van een van de latere eigenaars.
De plantenkas die Albers in 1912 liet bouwen was een zogenaamde Victoriakas. Dit is een kas met een zeer vochtig warme atmosfeer waarin tropische waterplanten het goed doen. Ook de Hortus Botanicus in Leiden heeft nu nog een Victoriakas. De naam komt van de Latijnse naam van de reuzenwaterlelie, namelijk Victoria Amazonica.
De reuzenwaterlelie is ook te zien op de foto. De bladeren van deze plant zijn zo groot en stevig dat een kind er op kan staan. Dat wordt heel mooi geïllustreerd doordat het zoontje van de familie, François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius op een dergelijk blad zit. Er zijn wel voorzorgsmaatregelen genomen, zodat hij er niet door kan zakken. Zelf lijkt hij er niet veel vertrouwen in te hebben. Hij kijkt tenminste nogal angstig naar het water.
Fransje, zoals zijn roepnaam luidde, werd geboren op 23 juli 1913. Op de foto lijkt hij een jaar of drie oud. De foto zal dan ook genomen zijn in 1916. Frans Albers Pistorius studeerde rechten aan de universiteit. Hij begon zijn carrière als jurist. Daarna was hij werkzaam als rechter-plaatsvervanger. Vervolgens was Frans Albers Pistorius tien jaar burgemeester van Houten, van 2 januari 1962 tot 30 april 1972.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.