Churchill
Op 24 januari 2015 was het vijftig jaar geleden dat aan het lang en veelbewogen leven van staatsman Winston Churchill een einde kwam. Op negentigjarige leeftijd werd hij voor de tweede keer getroffen door een beroerte, deze keer fataal.
Hij wordt tot op de dag vandaag gezien als de man die de geallieerden naar de overwinning leidde, die het beest dat hij 'Herr Hitler' noemde had weten te verslaan. Hij is de geestelijk vader van legendarisch geworden speeches en citaten. Bij zijn aantreden als minister-president in mei 1940 sprak hij de Britse natie toe: Ik heb u niets anders te bieden dan bloed, zwoegen, tranen en zweet. Dat hij ook een meer dan verdienstelijk schrijver en schilder was is minder bekend bij het grote publiek. Hij won de Nobelprijs voor de literatuur en zijn kleurige schilderstukken, ruim 450 stuks, verwisselen nu voor astronomische bedragen van eigenaar.
Ook in Eindhoven werd in 1965 niet voorbij gegaan aan zijn heengaan. Dagenlang stond de krant vol met reportages over hem. Daarin werd ook gememoreerd aan het bezoek dat Churchill aan Eindhoven bracht in gezelschap van generaal Eisenhower en veldmaarschalk Montgomery in het najaar van 1944. Het driemanschap was daarvoor naar het slagveld van Overloon geweest waar ze zich uitvoerig hadden laten bijpraten over de situatie. Daarna keerden de heren terug naar bevrijd gebied, Eindhoven. Hier wachtte een avondje Philips Schouwburg georganiseerd door een vereniging van geallieerde vliegers. De concertzaal betrad hij met rokende sigaar ondanks de aanwezige 'no smoking'-bordjes. Hij nam plaats in een voor hem veel te kleine stoel en luisterde naar een vioolconcert van Mendelssohn uitgevoerd door John Barbirolli. Zijn vroegtijdige vertrek ging niet ongemerkt aan het publiek voorbij. Bij de balcondeuren aangekomen draaide hij zich nog eenmaal om. In zijn rechterhand zijn eeuwige metgezel -de rokende sigaar- terwijl hij met zijn linkerhand het V-teken maakte.
Het college van Burgemeester en Wethouders besloot daags na diens overlijden een nog aan te leggen weg tussen de 1e Lieven de Keylaan en de John F. Kennedylaan naar hem te vernoemen, de Churchill-laan.