Van Dorpsstraat naar Hoofdstraat in de gemeente Best.

Straatnamen en huisnummers. We gaan er elke dag letterlijk aan voorbij. Toch is het niet eens zo lang geleden, dat er in veel gemeenten een wijksgewijze huisnummering gebruikt werd.

Op grond van bepalingen in de Gemeentewet van 1851 werden gemeenten in wijken verdeeld. Deze werden met een naam, een letter of een combinatie van naam en letter aangeduid. De huizen werden niet per straat maar in een bepaalde volgorde per wijk of kerkdorp genummerd.

In Best richt de gemeente-architect  zich op 5 januari 1954 in een brief tot Burgemeester en Wethouders. Hij beklaagt zich hierin over de onmogelijkheid om nieuw gebouwde woningen van een opvolgend huisnummer te voorzien. Hij benadrukt in dit schrijven, dat herziening van het huidige huisnummerstelsel urgent is en dat de wijkindeling plaats moet maken voor huisnummering per straat. Hij adviseert het college dan ook zo spoedig mogelijk tot het ‘benamen van straten en herziening der huisnummers’ over te gaan.  Straten die nog geen officiële naam hebben, zouden er alsnog een moeten krijgen.

Voor een deel was officiële straatnaamgeving en straatsgewijze  huisnummering in Best al een feit. Deze was al in 1934 en de daarop volgende jaren door de van oorsprong Tsjecho-Slowaakse schoenenfabriek Bata  in de gelijknamige wijk Batadorp ingevoerd. Net als in het Eindhovense  Strijp en Waalre  door de N.V.  Philips, ging ook in Best het initiatief voor officiële straatnaamgeving uit van het bedrijfsleven.  In het Wilhelminadorp,  een in 1948 nieuw gebouwd kerkdorp, nam de burgemeester het besluit  om de straten naar verzetshelden te noemen. Het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie RIOD stelde op verzoek van de burgemeester een lijst met namen van verzetshelden op. Na vaststelling van de straatnamen door de gemeenteraad kon ook in het Wilhelminadorp  in 1948 huisnummering per straat ingevoerd worden.    

Duidelijk was dat door de vele nieuwbouw elders in de gemeente, daar ook de behoefte ontstond aan een overzichtelijk systeem van huisnummering.  Op 27 april 1954 besluit de gemeenteraad dan ook tot vaststelling van officiële straatnamen voor dat deel van de gemeente waar dit nog niet van toepassing was. Straatsgewijze  huisnummering voor de gehele gemeente was nu een feit. Een en ander had tot gevolg dat een aantal niet-officiële straatnamen geschrapt werden. Voorbeelden hiervan zijn de Dorpsstraat,  Zomerpad en Boulevard.  Zij kregen respectievelijk  de volgende officiële straatnamen :  Hoofdstraat, Kruisparkweg  en Spoorstraat.  

Best was niet de eerste gemeente in dit proces van overgang naar officiële straatnaamgeving maar ook zeker niet de laatste. Gemeenten als Hoogeloon  (1955), Westerhoven (1960) en Hooge  en Lage Mierde (1964) zouden nog volgen.  

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmond, Mierloseweg. Fotograaf onbekend.
Het kerkhof van het Clarissenklooster
Misperen? Foto:  Frans van Mierlo, Foto Visie - collectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...