Uw selectie
Weg op den Heuvel 21
Op onderstaande foto ziet u het pand Weg op den Heuvel 21. Dit pand werd in 1973 verkocht aan de gemeente Helmond om gesloopt te worden. Zoals U op de foto kunt zien is het een prachtige woning met mooie versieringen boven de ramen en onder de dakgoot. Oorspronkelijk waren het linker- en rechtergedeelte symmetrisch. In 1954 werd er een verbouwing gerealiseerd naar een ontwerp van architect Magis. Toen werd in het linkerraam een deur aangebracht. Vermoedelijk was de toegang tot het pand daarvoor aan de zijkant gesitueerd, in de onderdoorgang die links op de foto nog net te zien is. Volgens de omschrijving in het album is het een woonhuis met loods. De bovenwoning wordt verhuurd.
Weg op den Heuvel 9
De Weg op den Heuvel loopt nog precies als vroeger. Toch zal iemand die vijftig jaar niet in Helmond is geweest de straat niet herkennen. De bebouwing is, op een enkel pand na, geheel gewijzigd. Rond 1970 kocht de gemeente Helmond allerlei panden in de stad aan. Deze panden zijn daarna vaak gesloopt in het kader van stadsvernieuwing en het doortrekken van wegen of iets dergelijks. De dienst Publieke Werken maakte van de panden die de gemeente wilde aankopen een foto, die voorzien werd van een korte beschrijving van de pand met vermelding van de eigenaar. Deze foto’s vormen nu een prachtige bron om een stuk verdwenen Helmond te reconstrueren. De albums met deze foto’s bieden U de gelegenheid om de Weg op den Heuvel te bekijken zoals deze vroeger was.
De laad- en losinrichting aan de Zuid-Willemsvaart
Op 20 januari 1929 berichtte de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart over de officiële opening van de elektrische laad- en losinrichting van de firma J.A. van Bussel, die een dag eerder had plaatsgevonden. Het was de eerste elektrische los- en laadinrichting in Helmond. De installatie bestaat nog steeds en is inmiddels opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst.
Laan Vredelust
Een opname die genomen werd in de Laan Vredelust te Helmond. Deze straat vormde een verbinding tussen de Molenstraat en de Kluisstraat op de plaats waar nu Zuidende ligt. De foto is niet gedateerd, maar aan het feit dat er geen huisnummers bij de deuren staan, valt af te leiden dat de foto genomen moet zijn vóór 1919. In dat jaar voerde Helmond de huisnummering in. In het Bevolkingsregister worden wel nummers vermeld, maar dat is het nummer van het huis binnen de wijk. Die nummers werden alleen maar in de administratie van de gemeente gebruikt. Het waren geen zichtbare nummers.
Gouden bruidspaar Van Riet-Wittig
Deze foto is genomen tijdens de viering van het vijftigjarig huwelijk van Henricus Albertus van Riet en Maria Huberta Wittig. Die viering was in 1938 op 27 juni. De foto is dus al behoorlijk oud. En het betreft dan mensen die in 1888 trouwden. Met zo’n foto ga je een heel stuk in de tijd terug. Er staan verschillende generaties op de foto, waarbij we ons moeten bedenken dat ook de kinderen inmiddels bejaarde mensen zijn.
Helmonds nieuwe grondgebied
Eeuwenlang bleef het grondgebied van Helmond hetzelfde. De stadskern binnen de wallen en De Haag vormden het voornaamste deel van de bebouwing. Langs de uitvalstraten zoals de Heistraat en de Molenstraat bevond zich ook nog wat bebouwing. Daarbuiten waren eenzame boerderijen of buurtschappen.
ZOEKEN...