Uw selectie
Waterleiding in Helmond
Eerder werd er in de verhalenbank een artikel gepubliceerd over de aanleg van de waterleiding in Helmond.
De smalle Ameidestraat
Het stratenpatroon van de stad Helmond kenmerkt zich sinds haar ontstaan door een kruisvorm, die ook nu nog duidelijk te herkennen is. Dit kruis wordt van oost naar west gevormd door de Ameidestraat en de Veestraat en van noord naar zuid door de Markt en de Kerkstraat. Aan de vier uiteinden van het kruis stonden vroeger de stadspoorten.
Klooster Broeders van Maastricht
Op 11 december 1999 nam de gemeente Helmond afscheid van de broeders van Maastricht. De laatste broeders waren al even eerder vertrokken uit hun klooster in de Ruusbroeclaan, maar het officiële afscheid was op die datum. Leden van de Congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis, zoals de broeders van Maastricht officieel heten, streken in 1880 eigenlijk bij toeval neer in Helmond. In de 120 jaar van hun verblijf hebben zij een duidelijk stempel op de stad gedrukt.
Stoffeerderij en beddenhandel Gustaaf Schulte
Onderstaande foto toont het prachtige pand van Gustaaf Schulte op de hoek van de Zuid-Koninginnewal en de Ameidestraat in Helmond. Linksbovenaan is tussen de kruinen van de bomen een stukje van de Lambertuskerk te zien. Pal links tegen de gevel van het pand van Schulte is nog net een stukje muur van het bedelingshuis te zien. De pandjes rechts op de foto staan in de toen nog smalle Ameidestraat. De stoffeerderij en beddenhandel van Schulte stond op de plaats waar later de firma Dirks is gekomen.
Trouwfoto
Twee zeer serieus kijkende jonge mensen staren in de camera van de fotograaf. Ze zijn zich blijkbaar goed bewust van het plechtige moment.
Plaats 3
Onderstaande foto laat zien dat niet al het oude dat in Helmond verdwenen is, de moeite van het bewaren waard was. Hoewel de foto dat zeker wel is. Door het licht ontstaat er een aparte sfeer waardoor het een mooie foto wordt. Het afgebeelde pand stond aan de Plaats 3. Deze naam kreeg het 5e slop aan het Binderseind op 27 december 1920. In de gemeenteraad werd toen besloten dat alle kleine zijsteegjes een eigen naam zouden krijgen. Tot dan toe droegen die steegjes de naam van de straat waaraan ze gelegen waren. Zo’n klein zijsteegje werd vroeger een slopje genoemd. Alleen al het Binderseind kende er een stuk of negen.
Molen in Mierlo-Hout
Na de stukjes over de Helmondse windmolens presenteren wij u hier een artikeltje over de molen die in Mierlo-Hout stond. Met de beschrijving van die molen gaan we over de grens heen van het Helmondse grondgebied van voor 1968.
Bedrijfsvoetbal
Op onderstaande foto een voetbalelftal. Aan de hand van het model broek, maar nog meer aan het kapsel van de enige dame is de foto te dateren in de jaren veertig van de vorige eeuw. De foto is genomen op 15 april 1949 (paaszaterdag) op het voetbalveld van Willem II in Tilburg. Jaarlijks was er een voetbaltoernooi waaraan teams van kantooremployees van de diverse kantoren van de Amsterdamsche Bank deelnamen. Waarschijnlijk werd het toernooi ieder jaar in een andere gemeente gehouden
ZOEKEN...