Molen in Mierlo-Hout

De standaardmolen aan de Hoofdstraat.

Na de stukjes over de Helmondse windmolens presenteren wij u hier een artikeltje over de molen die in Mierlo-Hout stond. Met de beschrijving van die molen gaan we over de grens heen van het Helmondse grondgebied van voor 1968.

De molen in Mierlo-Hout is weer een andere dan de zeer oude Houtse molen van de heer van Helmond op de grens van Helmond en Mierlo-Hout, aan de Helmondse kant. De molen in Mierlo-Hout stond aan de Hoofdstraat. Op dit moment liggen achter de locatie waar die molen stond straten met namen van verschillende soorten molens.

In 1888 kocht Godefridus van Stekelenburg in Zeelst een standaardmolen. Hij liet die afbreken en bouwde hem op Mierlo-Hout weer op. Vanaf 1889 was de molen in bedrijf. Deze Godefridus huurde eerder de Ellenaar, de windmolen in Mierlo langs de weg naar Geldrop. Nadat Godefridus in 1937 was overleden, werd de molen verkocht aan Antoon van Stekelenburg, telg uit een molenaarsfamilie die werkte op de watermolen in Boxtel. Een jaar later werd de molen stil gezet en verkocht aan C. van Bussel om gesloopt te worden. Ook bij deze molen zien we weer dat de molen ouder is dan op het eerste gezicht lijkt. Dat was ook het geval bij de molen die in 1884 in de Molenstraat werd neergezet. Die kwam uit Vlaardingen. En op de plaats waar de Vlaardingse molen kwam te staan stond eerder de molen die verplaatst was naar de Korenbloemstraat.

Op de foto ziet u de standaardmolen aan de Hoofdstraat. Een afbeelding van de foto is opgenomen in het boek Molens in Noord-Brabant van P.W.E.A. van Bussel dat in 1978 verscheen. Uit dit boek komt ook de informatie over de koop van de molen door Godefridus van Stekelenburg. Ook in het boek van Theo de Groof over Mierlo’s 200 jaar Oude Raadhuis staat een foto van de molen. Op deze foto is ook de Luciakerk van Mierlo-Hout te zien en een groot reclamebord van Hero conserven dat op de molen is aangebracht. In Opt Hout van Theo Meulendijks en Jan Vogels uit 2003 staat weer een andere afbeelding. Daar is de molen te zien met op de voorgrond de tramrails langs de Hoofdstraat. Ook in onze eigen collectie bleek een foto te zitten. Die foto is gemaakt door Frans de Vries, een fotograaf die in de jaren 1950 het leven in Mierlo in al zijn facetten heeft gefotografeerd. Deze laatste foto ziet U bij dit verhaaltje. Het is een echt landelijk beeld met de koeien op de voorgrond. Daarvoor zijn ook nog de rails van de trambaan zichtbaar.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
schetskaart
Jan de Beijer, tekenaar van vele Nederlandse dorps- en stadsgezichten in de 18de eeuw, tekende in 1738 de kaak van Helmond en van Deurne
Markt en huis met de luts
images/hourglass.png

ZOEKEN...