25-jarig jubileum St. Josephparochie
Op 18 juli 1948 is het feest in Helmond. De ten behoeve van de stadsuitbreiding in de twintiger en dertiger jaren gestichte parochie St. Joseph bestaat 25 jaar. In die jaren is de parochie zeer groot geworden; van 4.132 parochianen aan het begin, tot 11.000 in 1940. In dat laatste jaar wordt een deel van de parochianen van St. Joseph ondergebracht bij de nieuwe Leonardusparochie, maar bij de feestelijkheden in 1948 heeft pastoor Van Leeuwen toch nog 9.000 zielen onder zijn hoede.
Pastoor Van Leeuwen viert die dag niet alleen het 25-jarig bestaan van zijn parochie, maar ook zijn 25-jarig jubileum als pastoor in diezelfde parochie. Hij heeft altijd gestreefd naar een sociale structuur in de wijk. Voor de buitenwereld is de meest duidelijke blijk daarvan de in grote delen van Europa beroemde St. Josephzangertjes onder leiding van Theo Driessen.
Het feest van de parochie dreigt letterlijk in het water te vallen. In de week voor het feest wordt duidelijk dat het tuinfeest door de aanhoudende regenval geen doorgang kan vinden. De Helmondse firma Bocken biedt uitkomst door de grote voorraadtent op de Bindersestraat beschikbaar te stellen. 3300 mensen kunnen alsnog genieten van de grote show van het “Orkest zonder Naam”.
Ook tijdens de ochtendplechtigheden op die 18e juli valt het water bij stromen. De Helmondse Courant spreekt in haar verslag van een ‘roffel-regenende morgen’. ’s Middags klaart het gelukkig wat op, zodat de grote processie door de straten kan trekken. In deze stoet, waarin gekostumeerde groepen de litanie van St. Joseph uitbeelden, zal het Josephbeeld overgebracht worden naar de St. Josephkapel. Daarna wordt deze kapel, opgericht als dankbetuiging voor behoud tijdens de Tweede Wereldoorlog, plechtig ingewijd. Op onderstaande foto is een deel van de stoet te zien. Bruidjes uit de parochie lopen met bloemenbogen voor het beeld van Maria, dat gedragen wordt door grotere meisjes. De stoet gaat hier de Bakelsedijk op naar de Straakvense Bosdijk waar de kapel staat. Vanuit de kerk is er eerst via Hermelijnstraat, Molstraat, Tolpoststraat - de latere Pastoor van Leeuwenstraat -, Schoolstraat, Wolfstraat en Heistraat een omgang door de wijk gemaakt.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.