Stoffeerderij en beddenhandel Gustaaf Schulte
Onderstaande foto toont het prachtige pand van Gustaaf Schulte op de hoek van de Zuid-Koninginnewal en de Ameidestraat in Helmond. Linksbovenaan is tussen de kruinen van de bomen een stukje van de Lambertuskerk te zien. Pal links tegen de gevel van het pand van Schulte is nog net een stukje muur van het bedelingshuis te zien. De pandjes rechts op de foto staan in de toen nog smalle Ameidestraat. De stoffeerderij en beddenhandel van Schulte stond op de plaats waar later de firma Dirks is gekomen.
De gegevens achter op de foto vermelden dat de foto genomen is op 7 april 1898. Als een precieze datum van zo lang geleden bekend is, dan is er wat aan de hand. Dat valt gemakkelijk na te kijken in de twee kranten die Helmond in die tijd kende, namelijk Het Nieuws van de Week en De Zuidwillemsvaart. Op 6 april 1898 staat in allebei de kranten een grote advertentie van Gustaaf Schulte, waarin voor de volgende dag de opening van zijn zaak wordt aangekondigd. Men kan er terecht voor allerlei soorten vloerbedekking, gordijnen, tafel- en schoorsteenkleden, maar ook voor reparatie daarvan. En zoals de naam van de zaak al aangeeft beschikt de zaak ook over bedden en beddengoed. En dat alles wordt geleverd onder het motto ‘Vlugge bediening, net en solied werk, billijke prijzen’.
De foto zou gemaakt zijn bij de opening van de winkel. Dit is ook gemeld door een lid van de familie Schulte die de foto in 1953 aan het archief heeft geschonken. Toch is dat vreemd als uit het kadaster blijkt dat in 1899 Gustaaf Schulte twee panden heeft overgenomen van Caspar Luijben die er een schrijnmakerij en een koffiehuis hield. Pas in 1903 zijn de panden vernieuwd en als één pand opgenomen in het kadaster. Natuurlijk is er altijd enig verschil tussen de daadwerkelijke handeling en de vermelding daarvan in het kadaster. Het jaar dat in het kadaster vermeld wordt, is het jaar waarin de verwerking van de veranderingen heeft plaats gehad. Maar waarom zijn er dan twee jaren vermeld, zowel 1899 en 1903?
De verkoop is gelukkig terug te vinden in de repertoria van de notarissen. En inderdaad, op 3 februari 1898, dus ruimt twee maanden voor de opening van de winkel, koopt Gustaaf Schulte van Caspar Luijben de twee panden voor ƒ 16.500. Bij de koop zijn de woonruimte en werkplaatsen inbegrepen die Luijben op dat moment echter nog in gebruik heeft. In 1902 neemt Gustaaf Schulte een lening op. Dit zou kunnen zijn voor de vernieuwing van zijn zaak. De foto zou dan bij de heropening gemaakt kunnen zijn. Er is echter een detail op de foto dat daartegen pleit. Nog net te zien op de voorgrond is een deel van de brugleuning bij de Ameide. Aangezien de Ameide in 1902 overkluisd is, moet de foto eerder gemaakt zijn. Dat lijkt toch te pleiten voor het jaar 1898 als jaar van opname.
Op 12 mei 1910 moest de familie een flinke tegenslag incasseren. Rond drie uur ’s morgens brak er een brand uit die zo hevig was, dat de hele winkel uitbrandde en ook de spullen in het magazijn waardeloos werden. Ook van winkels aan de overkant in de Ameidestraat sprongen de ruiten. Op 26 november van datzelfde jaar werd de zaak heropend. In 1922 volgde verkoop aan de firma Dirks.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.