Klooster Broeders van Maastricht

Klooster Broeders van Maastricht

Op 11 december 1999 nam de gemeente Helmond afscheid van de broeders van Maastricht. De laatste broeders waren al even eerder vertrokken uit hun klooster in de Ruusbroeclaan, maar het officiële afscheid was op die datum. Leden van de Congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis, zoals de broeders van Maastricht officieel heten, streken in 1880 eigenlijk bij toeval neer in Helmond. In de 120 jaar van hun verblijf hebben zij een duidelijk stempel op de stad gedrukt.

In 1873 begon pastoor Spierings van de Lambertusparochie met de bouw van een katholieke jongensschool. Het was hem al lang een doorn in het oog dat de katholieke jongens in Helmond nauwelijks een alternatief hadden voor de openbare school. Hij liet een gebouw neerzetten op wat later de Zuid-Koninginnewal zou worden. Het gebouw was een ontwerp van architect H. van Tulder. De bedoeling was dat de fraters van Tilburg zich erin zouden vestigen en daar een rooms-katholieke jongensschool zouden beginnen. Toen het klooster en de school in 1875 klaar waren bleken er geen fraters beschikbaar. Het heeft tot 1880 geduurd voor de opvolger van pastoor Spierings de broeders van Maastricht bereid vond om naar Helmond toe te komen. De naam van het klooster en de school was Ludovicus, naar de naam van de oprichter van de congregatie van de broeders van Maastricht, Ludovicus Hubertus Rutten. 

De broeders trokken in het gebouw aan de wal die vanaf die tijd de Broederwal genoemd werd. De stadsgrachten waren toen nog open water, maar in 1902 werd de boel overkluisd. Twee jaar later kregen de straten met de overkluisde gracht, ter gelegenheid van het bezoek van koningin Wilhelmina, de namen Noord- en Zuid-Koninginnewal. 

De behoefte aan katholiek onderwijs voor de Helmondse jongens bleek groot. Het aantal leerlingen groeide gestaag en de broeders moesten met steeds minder ruimte genoegen nemen. Vanaf 1887 hadden zij alleen nog de zolder als woonruimte ter beschikking. Aan die woningnood kwam een einde toen op 31 maart 1899 de broeders naar een nieuw klooster in de Molenstraat konden trekken.

Op onderstaande foto is het nieuwe klooster te zien omstreeks 1900. De foto brengt een flink aantal religieuze gebouwen in beeld. Rechts met de twee identieke zijvleugels het klooster van de broeders van Maastricht. Links de lange muur om het klooster van de Capucijnen. Boven die muur is de Lambertuskerk te zien en rechts achteraan een klein stukje van de voorgevel van de H. Hartkerk. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Sint Jozefzangertjes. Fotograaf onbekend.
In het midden Blue Diamond Ruud de Wolff samen met Anneke Grönloh ergens begin jaren zestig. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
De twee huizen van WBV de Hoop in de Beelsstraat.
images/hourglass.png

ZOEKEN...