Uw selectie
Sociale woningbouw in Helmond 2
Onderstaande foto uit de jaren twintig van de twintigste eeuw laat de vrijwel nieuwe bebouwing van de Pastoor Van Leeuwenstraat zien. De straat heet dan nog Tolpoststraat, genoemd naar een oude tol die gebruikers van de wegen uit de richting Bakel en Deurne naar de stad moesten betalen. Een naam met geschiedenis die in de Gemeenteraadsvergadering van 25 januari 1956 wordt vervangen door Pastoor van Leeuwenstraat.
Sociale woningbouw in Helmond 1
In de jaren twintig van de twintigste eeuw kwamen verschillende zaken bij elkaar. Aan het einde van de negentiende eeuw kende Helmond een periode van industrialisatie. Veel inwoners van Helmond, maar ook van de omliggende dorpen hadden tot die tijd als nevenactiviteit bij de landbouw of als hoofdactiviteit thuis geweven. Zij deden dat voor zogenaamde entrepreneurs, die de garens leverden en de geweven stoffen weer ophaalden. Met de komst van stoommachines veranderde dat.
Vossenberg
Wie in de voormalige Dierenbuurt rondkijkt, kan er niet omheen. Een ouder deel van Helmond is tegen de vlakte gegaan. De daarvoor in de plaats gekomen nieuwbouw moet een nieuw elan geven aan dit deel van Binnenstad-Oost. Om de metamorfose kracht bij te zetten heeft de wijk zelfs een nieuwe naam gekregen en wordt tegenwoordig Vossenberg genoemd. In feite is deze naam echter helemaal niet nieuw.
Luchtfoto Helmond 1935
Een luchtfoto werkt als een soort puzzel. Als je eenmaal een bekend object op de foto hebt ontdekt, ga je steeds meer bekende zaken onderscheiden. Als er teveel over gezegd wordt, gaat het plezier van het puzzelen er af.
De bevrijding van Helmond
“Wanneer en door wie is Helmond bevrijd?”. Literatuur, documentatie, kranten, foto’s, films, internet en niet in de laatste plaats archieven maken het mogelijk deze vraag te beantwoorden.
De oude toren van Stiphout (2)
In Stiphout staat op de hoek van de Oude Torenstraat en de Van der Brugghenstraat een toren die het restant is van de middeleeuwse Stiphoutse kerk. Die toren is nu voorzien van een spits en een uurwerk en de galmgaten hebben houten klankborden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de toren gerestaureerd, waarbij hij het huidige uiterlijk kreeg.
De oude toren van Stiphout (1)
Aan de toren die in Stiphout op de hoek van de Oude Torenstraat en de Van der Brugghenstraat staat heeft tot 1823 een kerk vastgezeten. Op deze tekening van Hendrik Verhees uit 1791 is te zien hoe de kerk er uit moet hebben gezien.
ZOEKEN...