De bevrijding van Helmond

“Wanneer en door wie is Helmond bevrijd?”. Literatuur, documentatie, kranten, foto’s, films, internet en niet in de laatste plaats archieven maken het mogelijk deze vraag te beantwoorden.

 

Over de bevrijding van Helmond zijn verschillende boeken gepubliceerd. Bijvoorbeeld het boek Helmond rond de oorlogsjaren 1940-1945; bevrijd door het 2e Britsche Leger 25 september 1944” geschreven door C. Bex. De titel van dit boek geeft eigenlijk al antwoord op de vraag wanneer en door wie Helmond is bevrijd, namelijk op 25 september 1944. In het Helmonds Heem verscheen in 1993 een artikel van L. van Aerle dat een gedetailleerd overzicht geeft van de bevrijdingsoperaties. Daarin is te lezen exact welke legerdivisies Helmond hebben bevrijd en wanneer. Daaruit blijkt dat Helmond West het eerst is bevrijd op 22 september 1944. Vanuit Mierlo trokken de geallieerden op naar Helmond. Helmond Oost is later bevrijd, op 25 september 1944 vanuit de richting van Deurne. Met name de 11e pantserdivisie en de 3e infanteriedivisie van het VIIIe legerkorps van het 2e Britse leger waren verantwoordelijk voor de bevrijding van Helmond. 

Op 16 september 1944 kwam de laatste krant uit vóór de bevrijding. Daarna verscheen er pas weer een krant op 26 september 1944. In deze hectische periode was het niet mogelijk meer kranten uit te brengen. Twee artikelen uit de Aabode van 26 en 27 september 1944 staan in het teken van de bevrijding. Het eerste artikel is een dankbetuiging aan de geallieerde troepen. Het tweede artikel bericht over de terugkeer naar het bevrijde Helmond van de toenmalige burgemeester Moons. 

Van het materiaal dat de Britse soldaat J. Hillyer heeft nagelaten is een archief samengesteld. Hij was een van de bevrijders van Helmond. In het archief bevindt zich onder meer een kaart waarop het verloop van zijn divisie (79th Armoured Division) staat afgebeeld na de invasie op 6 juni 1944: D-day. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het St. Antoniusgasthuis
Het openen van De Moostdijk
Trompetter DAS 20080117
Intocht van Sinterklaas, op 17 november 1962. Fotograaf Frans van Mierlo, Fotovisie | beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...