Uw selectie
Paterslaan (5)
In de Paterslaan in Helmond op de hoek van de Slegersdwarsstraat lag de kruidenierswinkel van Theodorus Johannes van Vaalen en zijn zoon Franciscus Johannes Leonardus. De straat is genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar van de gronden Simon Sleegers. Het zou daarom logisch zijn dat de naam van de straat ook met twee ee’s geschreven zou zijn. Op onderstaande foto is echter duidelijk te zien dat er een ‘e’ gesneuveld is bij de naamgeving van de straat.
Paterslaan (4)
In de negentiende eeuw was de omgeving van de Helmondse Paterslaan nog landelijk gebied. De Molenstraat was er al en ook de Smalstraat. In de Smalstraat stonden enkele grote boerderijen waar veel grond bij hoorde. Het verbindingsweggetje tussen de Molenstraat en de Smalstraat kreeg na de bouw van het Capucijnenklooster de naam Capucijnenstraat, maar werd in het begin van de twintigste eeuw officieel de naam Paterslaan. Op de hoek van de Smalstraat en de Paterslaan lag de boerderij van Swinkels. Even verderop aan de Smalstraat tussen Tiendstraat en Paterslaan lag de boerderij van Simon Sleegers.
Paterslaan (3)
Naast de directeurswoning van de Helmondse Rijks-HBS, op nummer 44, bevond zich de winkel van de familie Van Tongerloo-Keijsers. Het is onmogelijk te lezen wat op de ingemetselde steen naast de deur staat. Wel zijn allerlei verdwenen sigarettenmerken in de etalage terug vinden. De reclameplaat van Hunter en pakjes Lucky Strike, Lex 25 en Roxy.
Paterslaan (2)
Onderstaande foto toont de directeurswoning van de Rijks HBS in Helmond. De voordeur van het fraaie huis ligt aan de kant van het schoolplein, maar is te bereiken via een apart poortje aan de Paterslaan. Het adres is dan ook Paterslaan 46. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Tot de tweede helft van de jaren twintig van de twintigste eeuw had het huis hetzelfde adres als de school, namelijk Molenstraat 193. Bij onderzoek in het kadaster naar de geschiedenis van het huis levert dat een moeilijkheid op. Ook voor het kadaster vormen de school en de bijgebouwen één geheel. De omschrijving luidt H.B. School, gymnastieklokaal bergplaats, erf, tuin. Een woning wordt helemaal niet vermeld. En dat terwijl er twee woningen op het terrein stonden. Zowel de conciërge als de directeur woonden bij de school.
Zuster Benedicta
Een vrouw die veel voor Helmond betekend heeft, is zuster Benedicta. Zij was het eerste hoofd van de katholieke meisjesschool in Helmond. In 1832 stichtte de Tilburgse pastoor en latere aartsbisschop Zwijsen de orde van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid. Deze orde werd vooral bekend onder de naam Zusters van Liefde of Zusters van Tilburg. De orde was speciaal opgericht om katholiek onderwijs te geven aan meisjes in een tijd dat er alleen openbare scholen waren.
Andries Schoemaker
Tussen 1725 en 1735 verzamelde de Amsterdamse lakenhandelaar Andries Schoemaker allerlei historisch en topografisch materiaal over steden en dorpen in de Nederlanden. Dit materiaal werd, voorzien van een tekening, opgenomen in een manuscript. Ook de stad Helmond kreeg aandacht van Schoemaker. Behalve een tekening met een beschrijving van de stad, is er een tekening met beschrijving van Binderen. Als voorbeeld voor het stadsgezicht van Helmond gebruikte Schoemaker een gravure van L. Guicciardini. Het gebruiken van andermans materiaal was in die tijd zeer gebruikelijk. Ook de bekende gebroeders Blaeu hebben eenzelfde soort tekening van Helmond gemaakt, waarvoor de tekening van Guicciardini als voorbeeld diende. Nu zouden we dit plagiaat noemen.
Missiehuis Christus Koning
In 1928 werd op het grondgebied van Bakel en Milheeze begonnen met de bouw van een missiehuis van de priesters van het Heilig Hart van Jezus. Deze congregatie was in 1878 gesticht in het noorden van Frankrijk. Zij richtte zich op onderwijs en zielzorg in de missie. In Nederland had de congregatie een opleidingshuis in Bergen op Zoom. Dit zogenaamde juvenaat werd in de jaren twintig te klein. Van het bisdom kregen de priesters toestemming om een nieuw opleidingscentrum te bouwen in Bakel. Daarbij werd wel als voorwaarde gesteld dat de priesters van het juvenaat in Brouwhuis een kerk zouden bouwen en dat zij die kerk ook zouden bedienen.
ZOEKEN...