Westende

'Groeten uit Helmond'

Onderstaande prentbriefkaart is er een uit de serie “Groeten uit …” In dit geval komen de groeten uit Helmond. De kaart werd op 22 juli 1912 door Rika en Betsy vanuit Helmond gestuurd naar J.G. Slenders in Haarlem. Met een ander plaatje en met een naam van een andere stad erop had de kaart ook van Haarlem naar Helmond gestuurd kunnen zijn. De oude auto met gordijntjes waarin meneer en mevrouw, hij met stoere pet en motorbril en zij met voile, over onbestrate wegen rijden roept een zeker vakantiegevoel op. Behalve de auto toont de tekening nog een ander boegbeeld van de vooruitgang: de telefoonpalen.

De foto op de prentbriefkaart toont de Veestraatbrug en huizen aan de Kanaaldijk Noordwest. Op de hoek van de Steenweg staat het statige pand dat nu, overigens wel voorzien van een extra verdieping, hotel Westende is. Dit grote huis werd rond 1880 gebouwd door een broer van Joanna Catharina Bogaers. Deze laatste is beter bekend als zuster Benedicta (zie Zuster Benedicta). 

Joanna Catharina was een dochter van Henricus Petrus Bogaers en Maria Catharina Sanders. Deze namen leven voort in de textielfabrikantencombinatie Wesselman, Bogaers en Sanders, die in het begin van de negentiende eeuw gevormd werd. In 1869 werd deze firma ontbonden. Onder de naam Bogaers en Sanders ging men nog drie jaar verder. In 1873 ontstond als vervolg daarop de stoom- en handweverij van Bogaers & Zonen. De “Bogaers” in die naam is Henricus Cornelis die het huis Westende bouwde. De “Zonen” zijn Egidius Bernardus Maria, Petrus Cornelis Maria en Josephus Maria Franciscus. Later kwam het huis in handen van een dochter van Petrus Cornelis Maria. Die dochter trouwde met Joseph Jean Marie van der Weijden. Zij zouden het huis nog tot 1947 bewonen. 

Opvallend is het aantal religieuzen dat deze familie opleverde uit één generatie. Ook valt op het aantal kinderen dat jong overleed. Zuster Benedicta kwam uit een gezin van 10 kinderen. Vier kinderen stierven als baby, een stierf ongehuwd op 28-jarige leeftijd ongehuwd, drie werden non en een priester. Slechts een kind uit het gezin trouwde en dat was de bouwer van huize Westende. 

Van diens zeven kinderen stierven er drie voor dat ze een jaar waren en werd er een priester. Er bleven toch nog drie zoons over die het bedrijf konden voortzetten. Dit zijn de drie hierboven genoemde “Zonen” in Bogaers & Zonen. Twee daarvan kregen meerdere kinderen. Daarna kwamen leden van de familie Bogaers ook buiten Helmond voor. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Maria–Antoinette.
Paul Haarhuis
Op de foto Jan van Hoeij in 1955 bij de uitgebouwde herenkamer; fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...