Uw selectie
De Astense Turfstrooiselfabriek.
Asten - De Griendtsveense Turfstrooisel Maatschappij werd opgericht in 1882.
Het Bloemencorso van Valkenswaard.
Valkenswaard – 1966, een praalwagen trekt voorbij tijdens het bloemencorso.
Vooruit met flinke pas
Dat een wandelvierdaagse populair kan zijn bleek in 2009. Bij de vierdaagse in Nijmegen, die dat jaar voor de 93ste werd gehouden, mochten 45.000 deelnemers meedoen. Bij de inschrijving werd die limiet met meer dan 3000 overschreden, waardoor de startbewijzen per loting door een notaris werden toegewezen. Wandelen kan een sportieve onderbreking zijn in ons jachtige dagelijkse leven
“Monsters van de Peel”
In 1958 bracht de bekende fotograaf Martien Coppens (1908-1986) een bijzonder boekje op de markt: “Monsters van de Peel”. De in Lieshout op 18 maart 1908 geboren fotograaf richtte zijn camera vaak op de Peel en op de mensen die in die Peel werkten en er tegenaan woonden. “Rond de Peel” was in 1937 zijn eerste eigen grote publicatie in een reeks van ruim 60 fotoboeken. In dat eerste boek, in “Het Hart van de Peel” (1978) en in “Rondom de Peel” (1979) laat hij de Peel en de Peelmens schitteren.
Binnen één jaar haal ik uw zoon weg
In 1806 werd Lodewijk Napoleon, jongste broer van de Franse Keizer Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland. Hij zou het land slechts vier jaar besturen voordat Napoleon ons land in 1810 bij Frankrijk inlijfde. Het land werd ingedeeld in departementen. Aan het hoofd daarvan stond de landdrost. Zijn belangrijkste taak was het toezicht op de gemeenten en het geven van leiding aan staatsambtenaren. De landdrost was Paulus de la Court. Het departement Brabant was verdeeld in drie kwartieren, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Breda. In 1808 werd Joan Carel Gideon van der Brugghen, de eigenaar van kasteel Croy, kwartierdrost van Eindhoven.
Een gouden snuifdoos voor het wachten
Bij een koninklijk bezoek wordt alles opgepoetst. Dat was 200 jaar geleden niet anders. Dus ook bij het bezoek dat Koning Lodewijk Napoleon bracht aan Noord-Brabant. Op zondag 16 april 1809 vertrok hij van Kasteel Croy, om naar Helmond te gaan.
Helmondse Muziekhal
“Orgelmuseum trekt amper publiek” kopte het Eindhovens Dagblad van 9 maart 2009. Dat was anders in de beginjaren van het orgelmuseum dat in 1975 haar deuren opende in de paterskerk. Toen was de naam nog “Helmondse Muziekhal”. In 1983 trok het museum meer dan 9.000 bezoekers. Dat en het feit dat men zich meer wilde toeleggen op museale activiteiten was de reden om in 1984 de naam te veranderen in “het Helmonds Draaiorgelmuseum”.
ZOEKEN...