Binnenstad 1920-1930 (1)

De binnenstad van Helmond in 1923.

Bijgaande opname toont heel bijzondere kaart. Het is een reconstructie van de bewoning in de binnenstad tussen 1920 en 1930. Het gebied dat de kaart bestrijkt loopt grofweg van zuid naar noord van het Beugelsplein tot de Heistraat, en van west naar oost van Kofa in de Veestraat tot de Canisiusschool in de Molenstraat. Op de kaart zijn niet alleen de panden getekend, maar ook de namen van veel van de bewoners staan vermeld.

De zuid-noordlijn in de stad wordt gevormd door Groenewoud-Kerkstraat-Markt- Marktstraat-Binderseind. Het Groenewoud lag buiten de middeleeuwse stadswallen. Tussen het Groenewoud en de Kerkstraat lag de stadspoort. Op de kaart herinnert de naam van het kleine straat Donkerpoort nog aan de oude toestand. In 1925 stond in de Kerkstraat nog een complete huizenwand voor de gebouwen van Vlisco. Die wand is geheel verdwenen in het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw voor nieuwbouw van de fabriek. Op de kaart staan als bewoners van de panden met de huisnummers 1 t/m 13 vermeld: Bonnemaijers, eierhandel, De Wuffel lederwaren, kapper Nijsten, Toirkens, Koolen, Openbare Leeszaal.
De datering van de kaart valt samen met het begin van de woningkaarten. Dit is een kaartensysteem van de gemeente waarop per straat de bewoning is bijgehouden. Dit maakt het mogelijk om de gegevens te verifiëren. Op nummer 1 zat de bekende drogist Franciscus Xaverius Bonnemaijers, die overigens pas in 1929 in Helmond is gekomen. Dit is aan de hand van het bevolkingsregisterte controleren. Op Kerkstraat 3 woonde de gehele periode 1925-1935 Jacobus Bouwmans, een vrijgezel die procuratiehouder was. Waarschijnlijk woonde hij boven de eierhandel. Carolus de Wuffel en Wilhelmus Nijsten woonden de hele periode op de nummers 5 en 7. Arnoldus Toirkens, een smid, kwam in 1929 op nummer 9 wonen en Waltherus Koolen, verhuisde in 1928 vanaf Kerkstraat 11 naar de Emmastraat. De Openbare Leeszaal, wordt als gebouw zonder bewoning niet vermeld in het kaartsysteem. Op de foto is een gedeelte van de Kerkstraat te zien uit de tijd dat het einde van de panden nabij was.

 

Kerkstraat / hoek Donkerpoort

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Catharinakerk medio jaren zeventig. Ook dan staat de kerk weer langere tijd in de steigers. Van de klokken zijn geen foto’s beschikbaar. Fotograaf Jan Bijvank. Beeldcollectie RHCe
 Advertentie in de Peel- en Kempenkoerier, 4 februari 1893.
14 cas van hout
images/hourglass.png

ZOEKEN...