Uw selectie
Het oude raadhuis van Stiphout
Op de foto is het oude raadhuis van Stiphout te zien. Het pand lijkt in slechte staat te verkeren. De foto is echter kort voor de sloop genomen waardoor er niet veel onderhoud meer aan het pand besteed zal zijn. De foto moet gemaakt zijn na 1923. In dat laatste jaar is het nieuwe raadhuis van Stiphout gebouwd en dat is links op de foto nog net te zien. In 1931 werd het raadhuis met de klok afgebroken na nog een paar jaar te zijn gebruikt door de Boerenbond.
Het Speulheuske
Het Speulheuske lag aan de Pannehoefselaan, een straat in Helmond die ongeveer liep van waar nu het verzorgingshuis De Pannehoeve ligt in noordelijke richting. Het stratenpatroon is daar helemaal veranderd, zodat het moeilijk is om het preciezer weer te geven.
Thomas van Kempenstraat
Onderstaande foto laat prachtig zien hoe de stad steeds meer van het platteland rond Helmond opslokt. De kinderen die in die nieuwe huizen woonden moeten een heerlijke jeugd hebben gehad. Ze woonden in moderne nieuwe huizen, maar hadden ook nog de mogelijkheid om buiten te spelen in de weilanden die dicht bij de nieuwe buurten lagen.
Het pand van Ebben
In 1900 begint Johannes Jacobus Ebben een kruidenierswinkel tegenover het klooster op dat deel van de Markt in Helmond dat toen nog Binderstraat heette. Enkele jaren later wordt de winkel verplaatst naar de hoek van de Markt en de Ameidestraat. De in 1910 opgerichte Combinatie EDAH is in eerste instantie een inkooporganisatie.
De Markt vanaf de Lambertuskerk
Onderstaande prentbriefkaart is van een niet al te goede kwaliteit. Hij is wat vaag, maar geeft een mooie aanblik van de Helmondse Markt vanaf de Lambertuskerk. De opname is gemaakt rond 1930, toen het pand waarin ’t Schaapje van 1805 en later de firma Notten zat, al een café was geworden. Helemaal vooraan links is nog een stuk van het dak van het pand De Valk te zien. Het is het stuk waar Van de Burgt zijn boek- en kantoorboekhandel had.
Anna Cleijnael
In de abdij Binderen traden alleen adellijke dames in. De kloosterlingen hielden zich bezig met handwerken en de opvoeding van jonge dames. Daarnaast woonden in het klooster, dat allerlei werkzaamheden verrichten. Daarnaast waren er mannelijke werknemers. Aan het klooster waren ook twee priesters verbonden die als biechtvaders en raadgevers optraden. Ook zien we die priesters vaak vermeld als degenen die namens de kloosterlingen verkoop van goederen regelden.
Sinterklaas
In de collectie van het Regionaal Historisch centrum Eindhoven zitten ook verschillende afbeeldingen van Sint Nicolaas. Zo ook een prachtige ansichtkaart uit Waalre. Niet bekend is wanneer deze gemaakt is, maar het moet omstreeks de jaren 20 van de vorige eeuw geweest zijn.
ZOEKEN...