Klim Op tentoonstelling

Affiche Klim Op tentoonstelling

In de herfst van 1938 werd in Helmond de Klim-Op tentoonstelling gehouden. De naam van de tentoonstelling was onderwerp geweest van een wedstrijd. De naam symboliseert het optimisme dat men, net voor de oorlog, had over de economie. De crisis was groot geweest, maar nu ging het beter. En door de tentoonstelling van de eigen producten zou het Helmondse bedrijfsleven gestimuleerd worden.

De tentoonstelling was een initiatief van de Helmondse burgemeester Moons en werd gehouden in het kader van de vele feestelijkheden in 1938 ter gelegenheid van het veertigjarige regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Heel mooie foto’s zijn er van het bezoek van Indische vorsten aan de tentoonstelling. Zij waren in het land om aanwezig te zijn bij het jubileum van de koningin en bezochten speciaal voor Klim Op ook Helmond. De tentoonstelling werd gehouden in grote tenten die geplaatst waren aan de Kanaaldijk NW op terreinen van de bedrijven J.A. Raymakers. Aan de Kanaaldijk was een prachtige entree gemaakt. 

Aan de hand van het affiche van G. Lücker is te zien dat niet alleen de Helmondse industrie zich op de tentoonstelling presenteerde, maar ook handel, land- en tuinbouw, kunst en folklore. Voor die laatste twee was geen ruimte op het tentoonstellingsterrein. Die afdeling was ondergebracht op het kasteel-raadhuis. Daar exposeerden 24 Brabantse kunstschilders, waaronder elf Helmondse. Daaronder bekende namen als Bertels, Biest, Dillen, Jacobs Princée, Van Schayck en Stroucken. De door arts Hendrik Wiegersma verzamelde houtsnijkunst was te zien in de kelder van het kasteel. Op het tentoonstellingsterrein was wel plaats voor de opstelling van drie interieurs. De eerste was een rijke Brabantse kamer met antieke meubels. De andere twee waren gewijd aan bijna verdwenen huisindustrieën, de huisweverij en de klompenmakerij. In die laatste twee toonden een wever en een klompenmaker hun vak. Het daarbij gebruikte weefgetouw uit de zestiende eeuw, is nu nog te bewonderen in de historische opstelling in de kelder van het kasteel. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Algemene Bank Nederland aan de Markt te Helmond. Fotograaf onbekend
November: Sint Maarten
grafzerk Joest van Broeckhoven
Schetsontwerp van de nieuwe ruggengraat van Eindhoven van architectenbureau Van den Broek en Bakema (1967) | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...