Uw selectie
Wijnhandelaar De Bruijn
Frederik Johannes Thomas de Bruijn wordt geboren op 30 mei 1795 in Overlangel. Hij is een zoon van Stephanus Petrus de Bruijn en Maria Anthonetta van Duren. Als hij op 1 december 1826 met de Helmondse bierbrouwerdochter Maria Elisabeth Swinkels trouwt, is Frederik van beroep al wijnhandelaar. Dit beroep zal hij zijn hele leven uitoefenen.
EDAH
In 2005 werd in Helmond het EDAH-museum geopend. Een mooi stuk Helmondse historie ligt daar bij elkaar. Maar hoe begon het eigenlijk?
De manufacturenhandel van de gezusters Hekkens
In de Heistraat in Helmond zitten naast elkaar de firma’s Zeeuwen en Vincent. Daarnaast, waar nu appartementen staan, stond vroeger de manufacturenhandel van de gezusters Hekkens. Dit pand lag op de hoek van de Heistraat met het Hemelrijksdijkje. Deze laatste straat komt nu wat verderop in de Heistraat uit. Om een voorstelling te kunnen maken van de vroegere situatie, kan het pand van Vincent, waarvan rechts op de foto nog een klein stukje te zien is, als oriëntatiepunt dienen.
Scouting Helmond 75 jaar
In 2005 vierde de Helmondse scouting haar 75-jarig bestaan. De geschiedenis van de Helmondse scouting, en vooral van de deelname aan verschillende jamborees, is in 1995 door H. Löring en R. van den Elsen beschreven in Helmond ter Jamboree! In dagboeken van deken Rath in het archief van de parochie St. Lambertus zitten verschillende foto’s van de jamboree op Vogelenzang bij Haarlem in 1937. De verkennerij was in Helmond vooral een katholieke aangelegenheid waarbij de geestelijkheid nauw betrokken was. Daarom zijn foto’s van de scouting te vinden in het archief van deken Rath.
De eerste Lambertuskerk in de Kerkstraat
Jan III van Berlaer bepaalde in zijn testament dat binnen de stadswallen een nieuwe parochiekerk gebouwd moest worden. Hij had daarbij als locatie het oog laten vallen op de plaats waar tot dan het gasthuis was gevestigd. Dat lag ook aan de huidige Kerkstraat, maar tegenover de plaats waar uiteindelijk de Lambertuskerk is gekomen. Na overlijden van Jan III van Berlaer in 1425 erfde zijn dochter Catharina van Berlaer de heerlijkheid Helmond. Zij trouwde in 1433 met Jan van Cortenbach. Die moest uitvoering geven aan het testament van zijn schoonvader. Jan III van Berlaer had echter in zijn laatste levensjaren nogal wat schulden gemaakt. Hij had het kasteel van Helmond flink uitgebreid en bovendien had hij een behoorlijk aantal buitenechtelijke kinderen, die allemaal een legaat kregen. Jan van Cortenbach had een aantal jaren nodig om alle financiële zaken op een rijtje te zetten.
Kloosters in de Molenstraat
In de Molenstraat in Helmond lagen maar liefst drie kloosters. Hoewel niet meer in gebruik als klooster, zijn twee van de drie gebouwen nog wel aanwezig. Het Kapucijnenklooster is verbouwd tot wooneenheden en de bijbehorende Paterskerk is in gebruik als aula voor de Jan van Brabantschool. In het voormalige Clarissenklooster zijn verschillende sociale instellingen ondergebracht. Op de foto van vandaag is de gevel van de Paterskerk zichtbaar. Helemaal links is een stukje van de Rijks-HBS te zien, de huidige Jan van Brabant. Ook de muur om de tuin van het Kapucijnenklooster is zichtbaar, maar het klooster zelf niet.
Apostelhuis
Het verhaal over het Apostelhuis in Mierlohout begint op Beerenbroek. Dat laatste is nu een straat in de nieuwe wijk Brandevoort. Eeuwenlang is Beerenbroek grensgebied geweest tussen de gronden van Nuenen, Mierlo en Stiphout. Aan de Mierlose kant van die grens stond in de vijftiende eeuw een grote boerderij, waar in 1464 Willem van Enckevoirt geboren wordt. Willem bezoekt de Latijnse School in ’s-Hertogenbosch, waarna hij theologie studeert in Leuven. Daarna gaat hij naar Rome en werkt aan het pauselijk hof. De enige Nederlandse paus, Adriaan Floriszoon Boeijens, benoemt Van Enckevoirt tot kardinaal.
ZOEKEN...