Uw selectie
Terug in de schoolbanken van het Hertog Jan College
Een van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog was dat de roep om voortgezet onderwijs sterk toenam. Het verschil tussen de standen in de samenleving was flink afgenomen en door de Marshallhulp kreeg ook de economie een boost. In Valkenswaard werd besloten om met ingang van september 1950 een Rooms Katholieke H.B.S. te starten. De middelbare school dankte haar naam aan hertog Jan I van Brabant (1252-1294).
Koninklijke Harmonie UNA
Wie aan harmonie denkt in Valkenswaard denkt aan UNA. In 2017 vierde de harmonie haar 140 jarig bestaan. Omdat UNA al zo lang bestaat, is haar geschiedenis erg interessant en sterk verbonden met de geschiedenis van Valkenswaard. In dit artikel gaan we in vogelvlucht door de geschiedenis van de harmonie.
Terug naar toen; weeralarm
De kans op extreem weer neemt toe zeggen de klimatologen. Boosdoener is het veranderende klimaat. Veranderend klimaat of vette pech, Eindhoven heeft in het verleden het nodige voor de kiezen gehad.
Huize Agnetendal: van klooster tot kaarsenfabriek
Wie vanuit Valkenswaard over de Tienendreef Dommelen inrijdt, ziet aan de linkerkant een oude kloostermuur. Dit is het laatste restant van het oude vrouwenklooster Sint-Agnetendal, dat van 1453 tot 1716 in gebruik was. Achter deze in 1978 gerestaureerde muur kan men Huize Agnetendal zien verrijzen, waar vanaf het begin van de vorige eeuw kaarsenmakerij Rombauts gevestigd was.
Terug naar toen; Zwarte zaterdag
Woensdag 6 december wordt bij het Oystermonument het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942 herdacht. De Britse luchtmacht kwam met 91 bommenwerpers naar Eindhoven gevlogen om de Philipsfabrieken te bombarderen. De afloop is genoegzaam bekend. Ook de binnenstad werd vol geraakt met vele doden en verwoestingen tot gevolg. Terwijl deze dramatische gebeurtenis telkens aandacht krijgt is die er voor een andere merkwaardig genoeg niet, althans nauwelijks. Tot nu dan.
Met de bus van de EMA naar Eindhoven!
In het begin van de twintigste eeuw kwam men nauwelijks tot niet buiten het eigen dorp. Lange tijd was het enkel mogelijk om met de postkoets of met de spoorlijn Valkenswaard te verlaten. Vanaf 1921 kwam hier verandering in met de oprichting van de Eerste Meierijsche Autobusdienst (EMA).
Terug naar toen; sterren stralen in de Hermanus Boexstraat
De Hermanus Boexstraat bestaat dit jaar zestig jaar. Een straat die kon ontstaan doordat een bommenregen de Eindhovense binnenstad in de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk trof.
ZOEKEN...