Uw selectie
Eerste wielerronde van Helmond
Op 15 augustus 1948 ging de eerste wielerronde van Helmond van start. Het evenement trok 23.000 betalende bezoekers, niet alleen uit Helmond, maar uit de verre omgeving. De enorme sponsoring door Helmondse bedrijven zorgde ervoor dat de entreeprijs maar drie kwartjes bedroeg; de opbrengst was bestemd voor Sint Jozefheil in Bakel.
Van geestelijke verdieping naar geestelijke zorg
Een mooi voorbeeld van religieus erfgoed dat aan de straatzijde haar oude uiterlijk heeft bewaard is het voormalig Clarissenklooster aan de Molenstraat in Helmond. Het gebouw is tegenwoordig bekend als Claraklooster en in gebruik bij de Stichting Zelfhulp Netwerk, het ontmoetings- en dagactiviteitencentrum van de GGZ Regio Helmond, en de Stichting Grip, die zich allen bezighouden met geestelijke gezondheidszorg.
Het broedersbos in Rijpelberg
In Rijpelberg in Helmond ligt ook nu nog het Broedersbos. Het herinnert aan de tijd dat de Broeders van Maastricht het grootste deel van het onderwijs aan Helmondse jongens verzorgde.
Zuiderstraat 98, 96 en Hemelrijksestraat 101
In de tijd van de grote stadsuitbreiding in Helmond in Binnenstad Oost werden hele huizenblokken tegelijk gerealiseerd. Deze blokken werden vaak gebouwd op grote percelen akker- of weiland.
Zuiderstraat 94
Met behulp van de registers van het kadaster en de kadasterkaarten is het mogelijk de geschiedenis van een huis te reconstrueren. In de kadastrale registers worden de wijzigingen in de percelen per eigenaar bijgehouden. Op de kadastrale kaarten zijn alle percelen met de eventuele panden erop getekend met daarop aangegeven het kadastrale nummer.
Slagerij Van Treeck
De foto’s, gebruikt bij verhaaltjes over stukjes Helmond die verdwenen zijn, komen uit een serie foto’s die in opdracht van Publieke Werken genomen is. De panden in die serie stonden op de nominatie om aangekocht te worden door de gemeente. Vaak gebeurde dit met het voornemen om de panden te slopen. De foto’s zijn gemaakt door foto Prinses.
Cacaofabriek
Aan het spoor van Helmond naar Eindhoven staat bij het kanaal het gebouw van de Helmondse Cacaofabriek. Later werd het een cultureel centrum, maar vroeger was dit echt een cacaofabriek. Degenen die zeggen dat in Helmond al het oude verdwijnt, hebben het niet helemaal bij het rechte eind. De cacaofabriek ging al in 1932 ter ziele, maar nog steeds worden we aan deze bloeiende industrie herinnerd.
ZOEKEN...