Cacaofabriek
Aan het spoor van Helmond naar Eindhoven staat bij het kanaal het gebouw van de Helmondse Cacaofabriek. Later werd het een cultureel centrum, maar vroeger was dit echt een cacaofabriek. Degenen die zeggen dat in Helmond al het oude verdwijnt, hebben het niet helemaal bij het rechte eind. De cacaofabriek ging al in 1932 ter ziele, maar nog steeds worden we aan deze bloeiende industrie herinnerd.
In 1894 werd de N.V. Nederlandsche Cacaofabriek opgericht. Aan de Kanaaldijk Zuid-Oost werd het eerste fabriekspand gebouwd waarin de productie in 1895 begon. Al snel werd het gebouw te klein. Dit leidde tot een bijna permanente uitbreiding van de bedrijfsgebouwen. Tussen 1895 en 1907 werd de oppervlakte van de fabriek verzesvoudigd! Die vergroting kwam natuurlijk ook tot uiting in het aantal personeelsleden. In 1895 begon men met vijftien werknemers, in 1905 was dat aantal opgelopen tot 100. Het succes van de fabriek is ook te zien in het mooie reclamemateriaal. De Helmcacao werd wereldberoemd. Het resulteerde in 1903 tot de toekenning van het predikaat “Koninklijk”.
In 1908 ging het bedrijf failliet en werd het overgenomen door de Engelse firma Turner. Veel had het bedrijf er blijkbaar niet van geleden want de productie ging op de oude voet door. In 1929 werd het grootste aantal personeelsleden geteld, namelijk 289. Inmiddels waren ook de gebouwen van de ernaast gevestigde cartonnagefabriek in gebruik genomen. Dit hoogtepunt in 1929 leidde het begin van het einde in. De wereldwijde crisis vanaf 1929 trof als een van de eerste een luxe product als chocolade. In april 1932 werd de produktie gestaakt. De productie kon op basis van de aanwezige voorraden nog gerekt worden tot november, maar toen was het definitief afgelopen met de fabriek. Deze bleef intact tot april 1936. Toen werden in zaal Geenen aan de Steenweg de gebouwen en machinerieën verkocht.
De ansichtkaart laat de cacaofabriek en de strohulzenfabriek ernaast zien. De strohulzenfabiek werd in 1900 gevestigd. In 1907 werd het deel van cacaofabriek geplaatst dat nu nog op de hoek van de Kanaaldijk en de Engelseweg staat. Dat maakt dat de foto tussen deze twee jaren genomen moet zijn. De foto toont heel duidelijk de permanente veranderingen aan de fabriek. Voor het meest linkse gebouw staan steigers waarop enkele mannen aan het werk zijn.
Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.