Uw selectie
Bergeijk in Oorlogstijd
Nieuwe publicatie van Johan Biemans over het wel en wee van Bergeijk in de oorlogsjaren 1939-1945.
Terug naar toen: Lichtstad
In de voorbije week was het groot nieuws: Philips neemt definitief afscheid van de lichtdivisie. Met de gloeilamp begon de Philipsgeschiedenis, inmiddels bijna 125 jaar geleden.
Terug naar toen: de Markt
1972: Politie-Dafjes die met gierende banden het uitgaanspubliek klemrijden; de obscure Jan van Lieshoutstraat met dito etablissementen; de ouderen worden afgestoten door de kledingstijl van de jongeren en zoeken daarom hun toevlucht tot de veel intiemere cafeetjes op het Stratumseind.
De klokken van de Achelse Kluis luiden tot in Congo
‘Het bijstemmen van een klok tot toonhoogte Re-dièse’ luidde de opdracht van pater Lambertus aan NV Petit & Fritsen in mei 1962. De klok met een gewicht van circa 200 kilo was bestemd voor het nieuw te bouwen klooster met kerk in Kasanza, toen nog Belgisch Congo, gelegen bij de stad Kikwit.
Terug naar toen: feest!
Op 4 mei herdenken we de doden, op 5 mei vieren we nationaal de herwonnen vrijheid. In Eindhoven wordt dat plechtig en groots gevierd op 18 september met formele ontvangsten en een plechtig defilé op het Stadhuisplein.
Terug naar toen: Net zo gek als Picasso
We schrijven 30 april 1956. Terwijl op Paleis Soestdijk Hare Majesteit de Koningin Juliana een bloemenhulde werd gebracht door ongeveer 20.000 landgenoten vond in Eindhoven op de Demer de allereerste Kunstmarkt plaats.
Wie was de naamgever van de voorm. Constant Rebecque kazerne?
De voormalige Constant Rebecque kazerne aan de Oirschotsedijk, net buiten Eindhoven en naast de Herdgang, werd in 1939 in gebruik genomen als legerplaats. Tot 1996 behield het deze functie, daarna werd het asielzoekerscentrum, antikraakwoning en momenteel herbergt het complex de Internationale School Eindhoven voor internationaal basis- en voortgezet onderwijs.
ZOEKEN...