Flower Power.
Eindhoven – Flower Power! Deze jeugdcultuur die halverwege de jaren zestig ontstond in San Francisco, werd over de hele wereld gekopieerd. De term zou voor het eerst gebruikt zijn door de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg.
Dat flowerpoweradepten graag en veel experimenteerden met drugs, is duidelijk te zien aan de grafische kunst uit deze tijd.
Deze stijl nam een enorme vlucht toen de Beatles hun LP Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitbrachten. De Stones konden daarop niet achterblijven en kwamen met Their Satanic Majesties Request op de proppen. Ook Nederhippie Boudewijn de Groot deed een keertje gek, wat leidde tot de LP Picnic. De hoes van deze langspeler werd ontworpen door de Nederlandse designgroep “The Fool”. Dit collectief zou in eerste instantie ook de binnenhoes van Sergeant Pepper ontwerpen, maar om onduidelijke redenen is hun ontwerp nooit gebruikt.
Niet alleen de popcultuur omarmde de kleurige ontwerpen van die tijd. Het hier afgebeelde affiche is een prachtig voorbeeld hoe deze ontwerpen het grafische beeld van die tijd bepaalden. Het affiche is gemaakt naar aanleiding van de feestelijkheden op 18 september 1969. Niet alleen was het precies 25 jaar gelden dat Eindhoven werd bevrijd, ook werd die dag het nieuwe stadhuis geopend. Hare Majesteit de Koningin Juliana was die dag eregast. In het Nederlands, Frans en Engels sprak een ontroerde burgemeester Witte de menigte op het Stadhuisplein toe. Meteen daarop ontstak Koningin Julina met de uit Bayeux opgehaalde fakkel het bevrijdingvuur bij het monument. Om vijf uur die dag verklaarde zij het stadhuis voor geopend, waarna het carillon zich liet horen en het water in de fontein klaterde.
Het affiche werd ontworpen naar aanleiding van de fontein op het plein. Dr. Ir. Th. Tromp bood de burgemeester de fontein op het Stadhuisplein aan, een geschenk van de Eindhovense burgerij aan de stad. “In iets meer dan drie maanden waren de plannen voor het geschenk helemaal klaar, en werd opdracht gegeven de waterpartij te maken, maar we hadden nog geen cent. We wisten echter wel dat het geld er zou komen”, aldus de heer Tromp. Hij kreeg vier minuten spreektijd: “Dat is 35 seconden per duizend gulle gevers!”