Begemann, een werkgever uit de negentiende eeuw.
Nadat in Helmond het kanaal en de spoorweg voor een goede infrastructuur hadden gezorgd, ging de industrialisatie snel.
In 1871 wordt aan het kanaal een ijzergieterij gesticht, die een jaar later wordt overgenomen door de jonge bedrijfsleider Egbert Haverkamp Begemann. Al in 1879 verwerft het bedrijf het predicaat ‘Koninklijk’. Later komen we het bedrijf tegen onder de naam Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek voorheen E.H. Begemann. De pompen en constructiewerken, waaronder bruggen en overkappingen vonden hun weg over de hele wereld. De prachtige overkapping van het station in ’s-Hertogenbosch is het werk van Begemann. Maar ook de Kali-Progobrug in Indonesië is dat. Die in 1931 gebouwde brug was zo befaamd dat Begemann, toen het bedrijf een geschenk wilde geven aan het jonge Madurodam, een schaalmodel van die brug maakte. Vanuit Helmond werd dit via een spectaculair vervoer over de weg naar Den Haag gebracht.
Begemann was een bedrijf dat al vroeg zorgde voor zijn werknemers. Wie er werkte was al in 1890 verzekerd van een uitkering bij ziekte doordat de onderneming een eigen ziekenfonds had. Maar het bedrijf zorgde ook voor ontspanning. Het Helmonds Muziek Corps is voortgekomen uit het fanfarecorps van Begemann, ontstaan in 1883 als een van de eerste fabrieksfanfares in Nederland. Kortom: werken voor Begemann vulde je leven. Op de eerste foto is personeel van de afdeling Gieterij I te zien in 1892, op de tweede de bedrijfsfanfare in 1895.
Begemann liet vanaf 1940 ieder jaar een kalender maken. In die eerste kalenders, gemaakt door Abbing, worden de werkzaamheden op de fabriek in die tijd uitgebeeld. De kunstenaar heeft daarvoor op de fabriek rondgelopen en werknemers tijdens hun werk geobserveerd. De fotograaf Cas Oorthuys maakte in de jaren 1950 op veel fabrieken in Helmond, en ook bij Begemann, foto’s voor het boek Helmond een kasteel tussen fabrieken. Dit boek werd gemaakt als eerbetoon aan de scheidende burgemeester Moons. De kalenders en de foto’s geven ons nog steeds een goed beeld van het werken bij Begemann. Genoemd beeldmateriaal was in 2010 te zien op een tentoonstelling in Helmond, gewijd aan het werken bij de Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek voorheen E.H. Begemann, als teken van de aandacht die deze stad heeft voor zijn industriële verleden.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.