Uw selectie
Helmond-West
Een zeer oud stukje Helmond is Helmond-West. De Haagstraten komen al voor op de kaart van Van Deventer, die rond 1540 gemaakt is. De oudste parochiekerk van Helmond lag dan ook in deze wijk. Pas in de 15e eeuw is die kerk verplaatst naar de huidige Kerkstraat. En ook het Oude Huys, het Helmondse kasteel dat de voorloper was van het huidige, lag daar in de buurt. Eeuwen lang was er slechts sprake van lintbebouwing langs Steenweg, Kromme Steenweg, Mierloseweg en de 1e, 2e en 3e Haagstraat. Dat veranderde eigenlijk pas echt na de Tweede Wereldoorlog.
Gemeentearchief van Helmond
Tot 1 juli 2007 zat het Gemeentearchief van Helmond aan de Molenstraat. Dat pand, dat zijn leven begon als marechausseekazerne, heeft al een aardige geschiedenis achter de rug. In 1818 was een speciale compagnie van de marechaussee voor Noord-Brabant in het leven geroepen om er de orde te handhaven. Als beweegreden wordt genoemd dat het een provincie was met veel heiden en bossen, waar boosdoeners zich konden schuilhouden, zodat het plegen van misdrijven gemakkelijk was. Van die compagnie werd een brigade in Helmond gestationeerd
Klassenfoto's
Al was Sinterklaas is al lang naar Spanje vertrokken, op 12 december 1922 kwam hij toch weer te voorschijn op een klassenfoto gemaakt van de vierde van de Sint Nicolaasschool in Helmond.
Stilpot
De straatnaam Stilpot in Stiphout klinkt vreemd als je niets van de geschiedenis van het dorp Stiphout weet. Het is ook een naam die nergens in Nederland voor komt.
Slopjes aan het Binderseind
Het Binderseind is een van de oudere straten van Helmond. Het was de weg die men passeerde als men de Binderpoort door was gegaan en men in de richting van de abdij van Binderen liep. Bovendien ging men via het Binderseind ook naar de Heistraat die de verbinding van Helmond met Bakel vormde.
Binnenstad 1920-1930 (7)
Als laatste nu dus de oostkant van de Markt tussen Ameidestraat en Ameidewal. De vraag is, of aan de oostkant ook huizen ontbreken op de kaart. De maker van de kaart zit er hier goed naast. Er staan huizen tussen die er werkelijkheid niet stonden en andere ontbreken weer. Vreemd is dat als je ziet dat hij in Kerkstraat zo precies was.
Het woelen der Roomschen
In het artikel “Geen lastige Helmonders op de Beukenberg” werd geschreven over dominee Hanewinckel die bij zijn wandelingen in en rond Helmond zijn favoriete plekje op de Beukenberg had gevonden. Hoewel Hanewinckel zich in zijn boeken over de Meierij bijna constant negatief uitlaat over de Brabanders, was hij er zelf ook een. Stephanus Hanewinckel werd namelijk geboren op 30 september 1766 in het domineeshuis in Nuenen, dat op verzoek van zijn vader, Hermanus Christianus Hanewinckel, werd gebouwd. In datzelfde huis zou later domineeszoon Vincent van Gogh komen wonen.
ZOEKEN...