Stilpot

Charter uit 1155

 De straatnaam Stilpot in Stiphout klinkt vreemd als je niets van de geschiedenis van het dorp Stiphout weet. Het is ook een naam die nergens in Nederland voor komt.

Toen in 1980 het 825-jarig bestaan van Stiphout gevierd werd  verscheen er een boek over de geschiedenis waarin de oudste vermelding van het dorp besproken wordt. Die vermelding gebeurde in een akte waarin de bisschop van Luik enkele schenkingen aan het klooster van Floreffe bevestigt. Dat gebeurde wel vaker in die tijd. Als er schenkingen waren gedaan, dan moest voor derden vastgelegd worden dat de ontvangende persoon of instelling recht had op die schenking, Daarvoor werd een niet bij de zaak betrokken, betrouwbare getuige gezocht. In dit geval de bisschop van Luik. In die akte staat dat tot een van de schenkingen een hoeve behoort, waarvan een deel in Stilpot ligt. Deze akte ligt in het archief van de abdij van Postel die later de rechten van Floreffe heeft gekregen. Achter op de akte is al heel vroeg de aantekening gemaakt dat met Stilpot Stiphout bedoeld wordt. Vermoedelijk gaat het om een schrijffout of een interpretatiefout van een bisschoppelijke klerk in Luik, die geen idee had hoe Stiphout heette en waar het lag. Maar dat kunnen we nu natuurlijk niet meer achterhalen.

In het kader van de feesten in 1980 is besloten om een straat in Stiphout naar deze oudste vermelding te noemen. Dit is op zich een nobele gedachte, zeker omdat we de volgende vermelding van Stiphout pas in het jaar 1292 vinden. Het gevaar is wel dat men gaat denken dat de het dorp oorspronkelijk Stilpot heeft geheten en dat Stiphout een verbastering is van Stilpot. Maar dat is niet het geval. Gezien de vroege aantekening op de achterkant van de akte kunnen we er van uit gaan dat de zaak andersom ligt. Het dorp heette Stiphout en de naam Stilpot is een verbastering of verschrijving. De akte uit 1155 is hier afgebeeld; het woord Stilpot vinden we als zevende woord op de vijfde regel van onder. Die regel luidt: quarta pars unius in alia villa Stilpot iacet, ne forte super hoc malignantium dolositas aliquando nocendi occasio.

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
IXe groep van de erewacht bij de inhuldiging van Z.M. koning Willem II
In de tuin van opoe
Spetters
images/hourglass.png

ZOEKEN...