Slopjes aan het Binderseind

Helmond. 6e slop aan het Binderseind

Het Binderseind is een van de oudere straten van Helmond. Het was de weg die men passeerde als men de Binderpoort door was gegaan en men in de richting van de abdij van Binderen liep. Bovendien ging men via het Binderseind ook naar de Heistraat die de verbinding van Helmond met Bakel vormde.

Hoewel de straat buiten de poort en dus buiten het beveiligde gebied van Helmond lag, blijkt al op de kaart van Van Deventer, die rond 1540 gemaakt werd, dat er volop huizen stonden aan die straat. En zoals het bij drukbebouwde straten ging, werd er verder gebouwd achter de huizen. Om die huizen te bereiken diende men gebruik te maken van smalle gangetjes tussen de huizen aan de straatzijde. Die smalle gangetjes of straatjes noemde men in Helmond slopjes. De slopjes kregen vaak geen eigen naam. Als aan een hoofdstraat slechts een slopje lag, dan werd het gangetje simpelweg aangeduid als slop gevolg door de naam van de hoofdstraat. Zo was er een slop aan de Kromme Steenweg. Waren er meerdere sloppen dan kregen die gewoon een volgnummer. Het Binderseind spande in Helmond wel de kroon met zelfs een 9e slop aan het Binderseind.

In 1920 kregen veel van die slopjes een eigen naam. Zo werd het slop aan de Kromme Steenweg de Huismanssteeg. Voor het Binderseind moest men heel wat meer namen verzinnen. De namen van slop 1 tot en met 4 werden Botersteeg, Kuipersteeg, Brouwersteeg, en De Plaats. De sloppen 7 tot en met 9 kregen de namen 1e tot en met 3e Bindersteeg. Het 5e en het 6e slop kregen geen aparte namen. Zij werden gewoon als onderdeel van het Binderseind gezien. Bij de aanleg van het Zuidende zijn ze verdwenen. Van het 6e slop aan het Binderseind zijn in de jaren 30 van de 20e eeuw heel mooie foto’s gemaakt door de Helmondse fotograaf Herman Waaijers. Hij maakte er echte schilderijen van. Door gebruik te maken van het zonlicht dat in een deel van het smalle slop viel. 

Bij het 6e slop kunnen we mooi zien hoe een slop ontstond. Aan de linkerkant staan heel oude huizen die dicht bij het Binderseind staan. De huizen in het tweede gedeelte waren gebouwd achter een ander huis aan het Binderseind. Deze achterhuizen waren niet bereikbaar via een rechtstreeks gangetje. Maar geen nood. Door in het 6e slop een knik te maken, konden de bewoners ook bij deze huizen komen.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ada den Haan
De Leeuwenstraat in Tivoli in de jaren 1930.
images/hourglass.png

ZOEKEN...