Uw selectie
Wildplasser of spion?
Op 29 augustus 1824 kwam Lambertus Konings zijn beklag doen bij de schout van Helmond over de gebeurtenissen die hem in de afgelopen nacht ten deel waren gevallen. Lambertus, die in Nederweert was geboren, had een bakkerij in de Molenstraat. Hij had echter ook nog een stukje land liggen, bij de Houtse molen, dat hij verpacht had aan Johannes van Keulen. Die Houtse molen stond in Helmond op de plaats waar nu huize “de Raymert” staat, daar waar de Goorloop onder de Mierloseweg doorstroomt. Op dat land stond toemaat gras. Dat is gras dat groeit nadat er een eerste maal gehooid is.
Binnen één jaar haal ik uw zoon weg
In 1806 werd Lodewijk Napoleon, jongste broer van de Franse Keizer Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland. Hij zou het land slechts vier jaar besturen voordat Napoleon ons land in 1810 bij Frankrijk inlijfde. Het land werd ingedeeld in departementen. Aan het hoofd daarvan stond de landdrost. Zijn belangrijkste taak was het toezicht op de gemeenten en het geven van leiding aan staatsambtenaren. De landdrost was Paulus de la Court. Het departement Brabant was verdeeld in drie kwartieren, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Breda. In 1808 werd Joan Carel Gideon van der Brugghen, de eigenaar van kasteel Croy, kwartierdrost van Eindhoven.
Een gouden snuifdoos voor het wachten
Bij een koninklijk bezoek wordt alles opgepoetst. Dat was 200 jaar geleden niet anders. Dus ook bij het bezoek dat Koning Lodewijk Napoleon bracht aan Noord-Brabant. Op zondag 16 april 1809 vertrok hij van Kasteel Croy, om naar Helmond te gaan.
Beugelsplein (1)
Het Helmondse Stationskwartier is sinds de jaren 1950 heel veel veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een typisch voorbeeld van een oude stadswijk waar wonen en werken samen gingen. Fabrikantenvilla’s en arbeiderswoningen stonden er gebroederlijk naast elkaar tussen de fabrieken. En omdat deze buurt ook flink wat treinreizigers moest kunnen herbergen, waren er ook nogal wat hotels en pensions
Drie jonge koninkjes
Op 1 november 2008 opende de Koningin het Jaar van de Tradities. Het werd een lang jaar, want het duurde tot 1 maart 2010. Er werd door middel van onderzoek een top honderd samengesteld, waarop Driekoningenzingen op de zeventiende plaats stond. Het feest van Driekoningen wordt gevierd op 6 januari. Op die dag wordt herdacht dat drie wijzen uit het oosten de ster volgden tot in Bethlehem om daar de pasgeboren Jezus te gaan begroeten. Die wijzen, of koningen, droegen de namen Caspar, Melchior en Balthazar. Tot 1923 was het voor de katholieken een feestdag met de verplichting de mis bij te wonen.
Watermolen in Noord Brabant
Het aantal watermolens in Meijerij en Kempen was vroeger aanzienlijk.
Sint Jozef
Nu gaat 19 maart voorbij als een gewone dag, maar nog niet zo heel lang geleden was het een belangrijke dag in het rooms-katholieke kerkelijk jaar.
ZOEKEN...