Uw selectie
Kerken uit de negentiende eeuw.
Noord-Brabant en dus ook Helmond, kent veel kerken uit de 19e eeuw. Dit heeft te maken met het verleden.Toen de Nederduitsgereformeerde religie na de 80-jarige oorlog de heersende godsdienst werd, kreeg zij de katholieke kerken toegewezen. Maar in Brabant bleven de meeste mensen katholiek. Daarom moest een slechts kleine groep protestanten de grote gebouwen onderhouden.
Een deftig huwelijk in de negentiende eeuw.
Het thema van de Helmondse monumentendag 2010 was “De smaak van de negentiende eeuw”. Hierbij passen ook allerlei gebruiken rondom feesten.
Sepiet.
Ieder jaar weer belooft Open Monumentendag voor Helmond iets bijzonders te worden.
Niet-katholieke scholen.
In de eerste helft van de 20e eeuw werd in Helmond vooral katholiek onderwijs gegeven. Dat betekent niet dat er helemaal geen ander onderwijs was.
Voor wetenschap zie de zolder.
Eind 2010 werd de nieuwe openbare bibliotheek aan de Watermolenwal in Helmond geopend. Het was het vierde gebouw zijn sinds de oprichting in 1913. In de negentiende eeuw zien we de opkomst van leesgezelschappen die boeken aanschaften om ze onder de leden te laten rouleren. In die tijd ontstonden ook winkelbibliotheken, waar men tegen betaling een boek kon lenen. Of deze vormen in Helmond toen al hebben bestaan is niet bekend.
Binnenstad 1920-1930 (5)
De wandeling over de kaart (zie deel 1) heeft ons midden in Helmond gebracht. We staan op de kruising die al in de middeleeuwen de vorm van Helmond bepaalde. Het stratenpatroon vormde een kruis van Ameidestraat-Veestraat en Kerkstraat-Markt. Aan de oostkant van de Markt staan tussen de Lambertuskerk en de Ameidestraat slechts twee huizen.
Binnenstad 1920-1930 (3)
In de reeks “Binnenstad 1920-1930” deze keer het pleintje in de Kerkstraat
Binnenstad 1920-1930 (4)
De oostzijde van de Kerkstraat wordt gedomineerd door de kerk waarnaar de straat genoemd is, toen in de tweede helft van de 15e eeuw de parochiekerk vanuit De Hage naar de binnenstad werd verplaatst. Daarvoor heette de straat in oude archieven de Huyskensstraat. De kerk die er nu staat is overigens niet meer de 15e-eeuwse kerk, maar een opvolger daarvan uit de 19e eeuw.
ZOEKEN...