Uw selectie
Binnenstad 1920-1930 (1)
Bijgaande opname toont heel bijzondere kaart. Het is een reconstructie van de bewoning in de binnenstad tussen 1920 en 1930. Het gebied dat de kaart bestrijkt loopt grofweg van zuid naar noord van het Beugelsplein tot de Heistraat, en van west naar oost van Kofa in de Veestraat tot de Canisiusschool in de Molenstraat. Op de kaart zijn niet alleen de panden getekend, maar ook de namen van veel van de bewoners staan vermeld.
Galerijtjes
In 1959 kreeg Helmond zijn eerste winkelgalerij. Eigenlijk is een winkelgalerij een rij winkels met daarvoor een overdekt voetpad. Daarmee voldoet de Lucas-Galerij niet aan het verwachte beeld, want het zijn gewoon tien winkels op een rij.
Een gouden snuifdoos voor het wachten
Bij een koninklijk bezoek wordt alles opgepoetst. Dat was 200 jaar geleden niet anders. Dus ook bij het bezoek dat Koning Lodewijk Napoleon bracht aan Noord-Brabant. Op zondag 16 april 1809 vertrok hij van Kasteel Croy, om naar Helmond te gaan.
Beugelsplein (1)
Het Helmondse Stationskwartier is sinds de jaren 1950 heel veel veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een typisch voorbeeld van een oude stadswijk waar wonen en werken samen gingen. Fabrikantenvilla’s en arbeiderswoningen stonden er gebroederlijk naast elkaar tussen de fabrieken. En omdat deze buurt ook flink wat treinreizigers moest kunnen herbergen, waren er ook nogal wat hotels en pensions
Verdwenen stukje Helmond
De wereld om ons heen verandert voortdurend. Dat bewijst dit stukje Helmond dat nauwelijks nog herkenbaar is.
Drie jonge koninkjes
Op 1 november 2008 opende de Koningin het Jaar van de Tradities. Het werd een lang jaar, want het duurde tot 1 maart 2010. Er werd door middel van onderzoek een top honderd samengesteld, waarop Driekoningenzingen op de zeventiende plaats stond. Het feest van Driekoningen wordt gevierd op 6 januari. Op die dag wordt herdacht dat drie wijzen uit het oosten de ster volgden tot in Bethlehem om daar de pasgeboren Jezus te gaan begroeten. Die wijzen, of koningen, droegen de namen Caspar, Melchior en Balthazar. Tot 1923 was het voor de katholieken een feestdag met de verplichting de mis bij te wonen.
Helmondse Muziekhal
“Orgelmuseum trekt amper publiek” kopte het Eindhovens Dagblad van 9 maart 2009. Dat was anders in de beginjaren van het orgelmuseum dat in 1975 haar deuren opende in de paterskerk. Toen was de naam nog “Helmondse Muziekhal”. In 1983 trok het museum meer dan 9.000 bezoekers. Dat en het feit dat men zich meer wilde toeleggen op museale activiteiten was de reden om in 1984 de naam te veranderen in “het Helmonds Draaiorgelmuseum”.
ZOEKEN...