Uw selectie
De varkenskeuring.
In de 17e eeuw kende Helmond strikte regels voor de plaatsen van kramen op de markt. In de zogenaamde “keuren” stond precies waar de potten- en pannenverkopers, de broodverkopers, de mensen met graan, turf en beesten moesten staan. De hele Markt en de Kerkstraat stonden vol. Maar ook nog buiten de Bindersepoort, bij het huidige postkantoor, stonden beesten.
De Woninginrichtingtiendaagse.
Bijgaande foto van Fotoatelier Prinses is genomen op de Markt in Helmond. Het betreft hier de uitreiking van de prijzen bij gelegenheid van de woninginrichtingtiendaagse in maart 1954. Het is een leuke foto met veel kinderen er op, want er was o.a. een kleurwedstrijd georganiseerd, en dat is altijd leuk omdat het voor de Helmonders van nu een feest is om zichzelf te herkennen in de kinderen van toen.
De Molenstraat.
In een serie albums die zijn aangelegd door de dienst Publieke Werken Helmond in de jaren 1960 zitten veel foto’s van panden die de gemeente heeft aangekocht om die af te breken. In die jaren werd er aardig wat gesloopt, niet alleen ten behoeve van de aanleg van de Kasteel-Traverse, maar ook voor de vernieuwing van de stationsbuurt en de sanering van de binnenstad.
Waterplant
Tussen 1909 en 1924 was Alphonse Emile Albers burgemeester van Aarle-Rixtel. De in 1878 in Londen geboren Albers trouwde met Petronella Maria Johanna Pistorius, telg uit de rijke Helmondse textielfamilie en dochter van wethouder Pistorius. Bij koninklijk besluit werd hem in 1915 toegestaan de naam Pistorius aan zijn eigen achternaam toe te voegen. In 1910 verhuisde hij met zijn vrouw vanuit Helmond naar Aarle-Rixtel. Hij ging er wonen in villa Mimosa, de villa die nu bekend is als Lohengrin in de Dorpsstraat.
Jubileum slagersvakvereniging St. Nicolaas
Op vrijdag 25 januari 1929 werd in Zaal Odeon aan de Steenweg in Helmond een tentoonstelling geopend van de slagersvakvereniging St. Nicolaas. De tentoonstelling was een van de onderdelen van het feestprogramma bij gelegenheid van het zilveren jubileum.
Paterskerk
De paters Capucijnen met hun paterskerk waren een begrip in Helmond. Veel Helmonders gingen daar op zondag naar de kerk of lieten zich door de paters de biecht afnemen. Het interieur van de kerk moet de oudere Helmonders dan ook zeer bekend voorkomen en al dan niet aangename herinneringen doen herleven. En wie die tijd niet heeft meegemaakt kan in ieder geval een indruk krijgen van het sobere gebouw met het rijke meubilair op het priesterkoor.
ZOEKEN...