Paterskerk
De paters Capucijnen met hun paterskerk waren een begrip in Helmond. Veel Helmonders gingen daar op zondag naar de kerk of lieten zich door de paters de biecht afnemen. Het interieur van de kerk moet de oudere Helmonders dan ook zeer bekend voorkomen en al dan niet aangename herinneringen doen herleven. En wie die tijd niet heeft meegemaakt kan in ieder geval een indruk krijgen van het sobere gebouw met het rijke meubilair op het priesterkoor.
De foto is gemaakt in 1926. In dat jaar werden de Fransiscusfeesten gehouden bij gelegenheid van 700ste sterfdag van St. Franciscus van Assisië. Op de foto is het altaar zichtbaar. Met een loep zijn de namen van de heiligen die direct naast het altaar staan te herkennen.
Vanuit het gezichtspunt van de fotograaf staat links de H. Bonaventura, die vaak afgebeeld wordt met een hoed aan zijn voeten. Dat is ook het geval bij het beeld van het Capucijnenaltaar. Rechts staat het beeld van de H. Laurentius van Brindisi. Deze Kapucijn leefde van 1559 tot 1619. Zijn wereldlijke naam was Julius Caesar Russo. Het beeld van het Capucijnenaltaar draagt een pij van een Franciscaner monnik en heft een kruisbeeld omhoog. Links en rechts voor het altaar, tegen de zijkant van het priesterkoor staan nog eens twee beelden. De rechter is te herkennen aan het Christuskind en de lelie als St. Antonius van Padua. Op het linker beeld valt te weinig licht om het goed te kunnen zien. De heilige draagt een pij en heeft een tonsuur. Hij draagt iets op de linkerarm, maar wat het is, is niet te herkennen. Jammer genoeg zijn deze twee beelden niet voorzien van namen. Voor de nis van het priesterkoor, tegen de zijwand van de kerk staan ook nog beelden; links een Christusbeeld en rechts vermoedelijk een beeld van de H. Jozef, omdat ook dit beeld een lelietak draagt.
Tot 1948 moesten de bezoekers het doen met ouderwetse klapstoelen. In dat jaar werden die vervangen door kerkbanken.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven