Jubileum slagersvakvereniging St. Nicolaas

Tentoonstelling slagersvakvereniging St. Nicolaas

Op vrijdag 25 januari 1929 werd in Zaal Odeon aan de Steenweg in Helmond een tentoonstelling geopend van de slagersvakvereniging St. Nicolaas. De tentoonstelling was een van de onderdelen van het feestprogramma bij gelegenheid van het zilveren jubileum.

Bezoekers aan de tentoonstelling betaalden 25 cent entree. Dat is een voor die tijd behoorlijk bedrag. De opbrengst van de entreegelden ging na aftrek van de onkosten naar een goed doel. Kort tevoren was de Prins der Nederlanden vergaan. Deze reddingsboot was op weg naar drenkelingen toen hij zelf verging. Niemand van de bemanning overleefde de ramp. In het hele land kwamen acties op gang om de acht weduwen met hun 36 kinderen geldelijk te ondersteunen.

Op de foto zijn nieuwe technische ontwikkelingen van het slagersvak te zien, zoals weegschalen, koelkamers en snijmachines. In andere stands waren rookmachines, maar ook rekenmachines en kasregisters te zien. Maar daar bleef het niet bij. Ook allerlei producten waren tentoongesteld en uiteraard ook geproefd. Ook nieuwe snufjes als kunstdarmen voor de worstverwerking waren er te zien. De tentoonstelling was landelijk de eerste in haar soort en uit het hele land hadden bedrijven die machines maakten voor slagers een stand op de tentoonstelling. Er was ook een Helmonds element. De firma Bezemer maakte sinds enkele maanden slagershakblokken waarvoor het patent al was aangevraagd. Ook deze blokken waren op de tentoonstelling te zien. 

Dat lijkt voor de gemiddelde Helmondse bezoeker wat ver te gaan. De tentoonstelling was dan ook niet alleen op Helmond en omgeving gericht, maar op vakgenoten uit het hele land. De jubilerende vereniging organiseerde de tweedaagse jaarvergadering van de Nederlandsche R.K. Hanzebond van Slagerspatroons. Uiteraard was er voor de leden van de slagersvakvereniging een feestavond waar degenen die al 25 jaar lid waren gehuldigd werden en waar de Helmondse slagersdochters en –zoons optredens verzorgden. Een dergelijke avond kon niet beginnen voordat de geestelijk adviseur, die iedere vereniging in die tijd had, een gebed had uitgesproken. 

De foto is er een van een serie van drie die indertijd in de Brabantsche Illustratie heeft gestaan over het jubileum van de slagersvakvereniging. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
27 Mien Frans Marga  Nijsten P9240069
Gebied Zesgehuchten
Schuurkerk te Aarle-Rixtel
images/hourglass.png

ZOEKEN...