Uw selectie
Voetbal met ’n dikke sigaar
Dat is tegenwoordig toch moeilijk meer voor te stellen. Roken en sport horen toch eigenlijk niet bij elkaar. Maar na een wedstrijd van voetbalclub Concordia uit Mierlo-Hout tegen het patronaat van Heeze werden de spelers onder tromgeroffel naar het terrein gebracht en getrakteerd op ’n dikke sigaar.
Binnenstad 1920-1930 (1)
Bijgaande opname toont heel bijzondere kaart. Het is een reconstructie van de bewoning in de binnenstad tussen 1920 en 1930. Het gebied dat de kaart bestrijkt loopt grofweg van zuid naar noord van het Beugelsplein tot de Heistraat, en van west naar oost van Kofa in de Veestraat tot de Canisiusschool in de Molenstraat. Op de kaart zijn niet alleen de panden getekend, maar ook de namen van veel van de bewoners staan vermeld.
Galerijtjes
In 1959 kreeg Helmond zijn eerste winkelgalerij. Eigenlijk is een winkelgalerij een rij winkels met daarvoor een overdekt voetpad. Daarmee voldoet de Lucas-Galerij niet aan het verwachte beeld, want het zijn gewoon tien winkels op een rij.
Vooruit met flinke pas
Dat een wandelvierdaagse populair kan zijn bleek in 2009. Bij de vierdaagse in Nijmegen, die dat jaar voor de 93ste werd gehouden, mochten 45.000 deelnemers meedoen. Bij de inschrijving werd die limiet met meer dan 3000 overschreden, waardoor de startbewijzen per loting door een notaris werden toegewezen. Wandelen kan een sportieve onderbreking zijn in ons jachtige dagelijkse leven
“Monsters van de Peel”
In 1958 bracht de bekende fotograaf Martien Coppens (1908-1986) een bijzonder boekje op de markt: “Monsters van de Peel”. De in Lieshout op 18 maart 1908 geboren fotograaf richtte zijn camera vaak op de Peel en op de mensen die in die Peel werkten en er tegenaan woonden. “Rond de Peel” was in 1937 zijn eerste eigen grote publicatie in een reeks van ruim 60 fotoboeken. In dat eerste boek, in “Het Hart van de Peel” (1978) en in “Rondom de Peel” (1979) laat hij de Peel en de Peelmens schitteren.
Wildplasser of spion?
Op 29 augustus 1824 kwam Lambertus Konings zijn beklag doen bij de schout van Helmond over de gebeurtenissen die hem in de afgelopen nacht ten deel waren gevallen. Lambertus, die in Nederweert was geboren, had een bakkerij in de Molenstraat. Hij had echter ook nog een stukje land liggen, bij de Houtse molen, dat hij verpacht had aan Johannes van Keulen. Die Houtse molen stond in Helmond op de plaats waar nu huize “de Raymert” staat, daar waar de Goorloop onder de Mierloseweg doorstroomt. Op dat land stond toemaat gras. Dat is gras dat groeit nadat er een eerste maal gehooid is.
Binnen één jaar haal ik uw zoon weg
In 1806 werd Lodewijk Napoleon, jongste broer van de Franse Keizer Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland. Hij zou het land slechts vier jaar besturen voordat Napoleon ons land in 1810 bij Frankrijk inlijfde. Het land werd ingedeeld in departementen. Aan het hoofd daarvan stond de landdrost. Zijn belangrijkste taak was het toezicht op de gemeenten en het geven van leiding aan staatsambtenaren. De landdrost was Paulus de la Court. Het departement Brabant was verdeeld in drie kwartieren, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Breda. In 1808 werd Joan Carel Gideon van der Brugghen, de eigenaar van kasteel Croy, kwartierdrost van Eindhoven.
ZOEKEN...