Uw selectie
Weg op den Heuvel 23 en 25
De panden 23 en 25 aan de Weg op den Heuvel vormden een geheel. In het linkerpand op nummer 23 is een café gevestigd. Op het raam staat links “H. Slegers” en rechts “Vergunning”. Ook de gevelreclame maakt duidelijk dat het hier om een café gaat.
Weg op den Heuvel 9
De Weg op den Heuvel loopt nog precies als vroeger. Toch zal iemand die vijftig jaar niet in Helmond is geweest de straat niet herkennen. De bebouwing is, op een enkel pand na, geheel gewijzigd. Rond 1970 kocht de gemeente Helmond allerlei panden in de stad aan. Deze panden zijn daarna vaak gesloopt in het kader van stadsvernieuwing en het doortrekken van wegen of iets dergelijks. De dienst Publieke Werken maakte van de panden die de gemeente wilde aankopen een foto, die voorzien werd van een korte beschrijving van de pand met vermelding van de eigenaar. Deze foto’s vormen nu een prachtige bron om een stuk verdwenen Helmond te reconstrueren. De albums met deze foto’s bieden U de gelegenheid om de Weg op den Heuvel te bekijken zoals deze vroeger was.
De goede moordenaar
Een prachtig beeld van een drukke marktdag in Helmond ongeveer 100 jaar geleden. Helemaal links staat het stadhuis. De deur is open . Aan de deur hangen de mededelingen, zoals huwelijksaankondigingen. Rechts van het stadhuis is de villa van Prinzen-Raijmakers.
Molenstraat
Over de foto is bijzonder weinig te vertellen. Volgens de beschrijving achterop toont de foto het interieur van café “Germania” met oude tapkast en spaarkas. Daaraan is toegevoegd dat het café zich nog in de Helmondse Molenstraat bevond tegenover de open ruimte waar voorheen het St. Antoniusgasthuis stond. In 1983, het moment dat de beschrijving gemaakt werd, werd het café gerund door de familie Vogels-Dankers. Het appartementencomplex dat op de plaats van het ziekenhuis is gekomen was tijdens het maken van de beschrijving nog niet gebouwd.
Helmonds nieuwe grondgebied
Eeuwenlang bleef het grondgebied van Helmond hetzelfde. De stadskern binnen de wallen en De Haag vormden het voornaamste deel van de bebouwing. Langs de uitvalstraten zoals de Heistraat en de Molenstraat bevond zich ook nog wat bebouwing. Daarbuiten waren eenzame boerderijen of buurtschappen.
Gebroeders Spoorenberg
Op 9 september 1892 lieten drie zoons van Jacobus Hubertus Spoorenberg zich op de foto zetten. Ze lieten dit doen door fotograaf Günther in Brussel. Het is daarom aannemelijk dat het drietal zich op die dag in de Belgische hoofdstad bevond.
Mierloseweg, hoek Eikendreef
In mei 1896 vestigt Johannes Hendrikus Petrus Vaessen zich in Helmond. De in 1871 in Rotterdam geboren Vaessen begint op de Broederwal zijn atelier als “Photographe Artistique”. De fotograaf blijft ruim twee jaar in de stad. In oktober 1898 verhuist hij naar Beek en Donk.
ZOEKEN...