Zuster Benedicta
Een vrouw die veel voor Helmond betekend heeft, is zuster Benedicta. Zij was het eerste hoofd van de katholieke meisjesschool in Helmond. In 1832 stichtte de Tilburgse pastoor en latere aartsbisschop Zwijsen de orde van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid. Deze orde werd vooral bekend onder de naam Zusters van Liefde of Zusters van Tilburg. De orde was speciaal opgericht om katholiek onderwijs te geven aan meisjes in een tijd dat er alleen openbare scholen waren.
In 1838, slechts zes jaar na het stichten van de orde, kwam een groepje van vijf zusters naar Helmond om intrek te nemen in de oude pastorie aan de Markt. Daar begonnen ze een jaar later onderwijs te geven in het klooster dat de naam Aloysius kreeg. In de loop van de jaren werden aan de pastorie twee vleugels gebouwd, maar het gebouw werd al snel te klein. De oude pastorie werd gesloopt en in 1879 verrees een heel nieuw gebouw. Bijna honderd jaar deed het gebouw dienst als klooster, school, ziekenhuis en weeshuis tot het in 1970 door de zusters verlaten werd en in de daaropvolgende winter gesloopt werd.
De school in het Aloysiusklooster heette overigens de Vincentiusschool. Dat bleef zo tot 1928. Toen vond er een splitsing plaats in het onderwijs. De ene afdeling bleef Vincentiusschool heten, de andere afdeling kreeg de naam Aloysiusschool. In 1940 werd de Vincentiusschool opgeheven. In 1954 verlieten de scholen het klooster om naar een nieuw gebouw in de St. Willibrordstraat te gaan. Omdat deze nieuwe school bestemd was voor de meisjes van de H. Hartparochie kreeg de school de naam van de parochie, maar de kleuterschool bleef de naam dragen van Aloysius. Toen in 1985 de basisscholen ontstonden kreeg de nieuw ontstane school de naam Het Kompas. In 1994 volgde een fusie met De Roek en werd de naam Binderen. Dit was overigens geen nieuwe naam. De Roek heette voor de invoering van het basisonderwijs ook al Binderen.
Dit alles heeft zuster Benedicta natuurlijk niet meer meegemaakt. Al in 1843 werd zij overgeplaatst naar Eindhoven, om daarna benoemd te worden in ’s-Hertogenbosch. zij overleed op 23 april 1892 in het moederhuis van de Zusters van Liefde in Tilburg. Zij heeft dus maar enkele jaren de school in Helmond geleid, maar het waren wel cruciale jaren. Zij stond voor de taak de Helmondse ouders ertoe te brengen hun dochters naar een school te sturen die nog in de kinderschoenen stond. De leiding van de orde stuurde dan ook niet de eerste de beste zuster als hoofd van de nieuwe school van Helmond. Zij zochten daarvoor een religieuze uit die Helmond al kende.
Zuster Benedicta werd op 19 juli 1811 in Helmond geboren als Joanna Catharina Bogaers. Zij was een dochter van Henricus Peter Bogaers en Maria Catharina Sanders. Haar vader was mede-eigenaar van de fabriek Wesselman, Bogaers en Sanders. Zuster Benedicta had haar jeugd in Helmond doorgebracht en kende de stad. Bovendien waren haar vader en broer mannen van invloed in de stad. Zij kon beslist op hun steun rekenen bij haar pogingen om in Helmond een katholieke meisjesschool van de grond te krijgen.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.