Weg op den Heuvel 39a-43

Weg op den Heuvel 39a-43

Een industrieel stukje van de Weg op den Heuvel in Helmond. Helemaal links op de foto ziet U een stukje van het pand waar de fabriek van Friesendorp zat. Deze uit Hengelo afkomstige firma kocht in 1920 van Antonius van Thiel het pand Weg op den Heuvel 19a. Van Thiel had het slechts kort in bezit gehad. Hij kocht het in 1918 van bakker Andries Sanders, die het op zijn beurt weer gekocht had van François Otten, een winkelier die het pand in 1886 had laten bouwen op de plaats waar eerder twee huizen stonden. De firma Friesendorp is nadat het pand verkocht was aan de gemeente Helmond naar de Engelseweg verhuisd en zit daar nog steeds, nu onder de naam WSB.

Op de foto ziet U de huisnummer 39b en 41 op panden die de naam TEBUGO dragen. Dit was het Technisch Bureau van Gorp. Ook dit bedrijf verhuisde naar de Engelseweg. De panden 39b, 41 en 43 waren tot de verkoop aan de gemeente eigendom van Bezemer. Deze panden lagen recht tegenover de Henricusschool. Achter de panden lag de fabriek van Bezemer waar een scala aan houten artikelen vervaardigd werd. De houtwarenindustrie Bezemer is ontstaan na de vestiging van Leonardus Bezemer, rond 1865, in Helmond. Over deze firma verscheen in het blad van de Werkgroep Industrieel Erfgoed Helmond in 1998 een uitgebreid artikel dat geschreven werd door Giel van Hooff en Henk Knapen. Toen de foto gemaakt werd was de fabriek van Bezemer al verplaatst en zat TEBUGO in de panden.

Leonardus Bezemer kocht in 1885 enkele percelen van Willem Meulendijks. Daar stonden al een paar huizen op. In de volgende jaren werd er veel herbouwd en verbouwd. Ook is de boedel een tijd verdeeld geweest, maar uiteindelijk kwamen alle panden in handen van N.V. L. Bezemer en Zonen. In 1967 werd de fabriek achter de panden aan de Weg op den Heuvel verkocht aan de firma Everts en Van der Weijden. In 1974 werden de panden aan de straatzijde verkocht aan de gemeente Helmond. Sloop volgde.

Publicatie van bovenstaand verhaal leidde tot enkele reacties. 
Door verschillende mensen werd vermeld  dat de firma Friesendorp in Helmond geen fabriek had, maar alleen een verkoopkantoor. De fabriek stond in Hengelo
.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Fotograaf: Atelier Prinses, Helmond.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Nuenen, Gerwen en Nederwetten
 Advertentie in de Peel- en Kempenkoerier, 4 februari 1893.
Canisiusschool, de vierde klas
images/hourglass.png

ZOEKEN...